BiH
0

Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru

FENA
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Neophodno je saopćiti potpunu istinu o ratnim dešavaljima u Prijedoru, suočiti se sa stravičnim zločinima i žrtvama vratiti dostojanstvo, rečeno je danas na okruglom stu na temu "Informiranje lokalne javnosti o činjenicama koje su utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju" koji je održan u Prijedoru.

Matias Helman, predstavnik Sekretarijata MKSJ u BiH kazao je da je taj sud do sada izrekao pravosnažne presude protiv 14 osoba zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Helman je, učestvujući u radu okruglog stola, naglasio da je Prijedor u historiji Tribunala zabilježen kao mjesto gdje su sprovedene prve istrage i izrečeno više presuda nego u bilo kojoj općini u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u Branko Todorović smatra da lokalne vlasti nisu dale svoj doprinos na utvrđivanju ratnih stradanja u Prijedoru, ali da je takva situacija i u drugim općinama u BiH.

Ocijenio je da lokalne zajednice i mediji nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom o brutalnim, tragičnim i strašnim zločinima tokom rata, te da niko nije pokrenuo proces suočavanja sa istinom i proces pomirenja.

Organizatori današnje rasprave su Misija OESC-a u BiH i Program saradnje s javnošću "Autrič program" Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.