Nakon poziva povratnicima
0

Nenadić: Prilično smo zadovoljni dosadašnjim odzivom aplikanata

FENA
Mario Nenadić
Mario Nenadić
Prilično smo zadovoljni dosadašnjim odzivom aplikanata na javni poziv izbjeglim osobama iz BiH u zemljama regiona: Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH, kazao je Agenciji FENA pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić.

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo javni poziv za prijavljivanje za ostvarivanje jednog od prava u okviru Regionalnog stambenog programa koji se odnosi na četiri zemlje i u okviru toga na BiH.

"Mi smo u prvom valu, dakle do perioda kada smo imali otvoren prvi javni poziv, do 7. februara ove godine, zaprimili nešto oko 3.000 zahtjeva iz Hrvatske i Srbije. Otprilike nešto malo više od 2.000 iz Hrvatske i nešto malo manje od 1.000 iz Srbije. Te aplikacije, prijave, razvrstavamo prema entitetskoj pripadnosti kako bismo u skladu s našim prethodnim dogovorima te aplikacije proslijedili nadležnim entitetskim ministarstvima koji će provesti proceduru za identificiranje prioritetnih korisnika", kazao je Nenadić.

Po njegovim riječima, predstoji postupak identificiranja prioritetnih korisnika.

"To radimo u suradnji s međunarodnim organizacijama i institucijama, UNHCR-om i OSCE-om, i sa entitetskim ministarstvima, što bi nas dovelo u fazu spremnosti za pripremu projekata iz prve i druge faze što će ići sigurno u narednim mjesecima", dodao je Nenadić.

Nakon toga, ove liste, aplikacije pomoći će i za identificiranje projekata za ukupan Regionalni stambeni program koji se odnosi na povratak u BiH, jer "imamo i druge ciljane skupine, a to je pomoć u lokalnom zbrinjavanju izbjeglih Srba iz Republike Hrvatske koji su se odlučili nastaniti na području BiH", kazao je Nenadić.

Također, dodao je, postoji određeni dio projekta koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje interno raseljenih osoba u BiH.

"Ministar za ljudska prava i izbjeglice, zbog interesa ljudi, produžio je javni poziv do 7. maja, na dodatna tri mjeseca, jer smo u komunikaciji s ljudima na terenu, sa nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama i pojedincima shvatili da postoji veliki interes. To se vidi iz naših svakodnevnih postupanja da još uvijek svaki dan ulazi jedan značajan broj aplikacija u naše Ministarstvo", kazao je Nenadić.

Želimo, istaknuo je on, da ispoštujemo mogućnost da svako onaj ko ima interes da bude uvršten u ovaj projekat, da mu to i omogućimo.

"BiH je u okviru ukupnog regionalnog programa prepoznala kao potrebu zbrinjavanja 5.400 obitelji u BiH", kazao je Nenadić.

On navodi da je regionalni program samo jedan od napora koji je BiH poduzela nakon usvajanja Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma i nakon usvajanja Zakona o popisu stanovništva.

"Prilikom razmatranja ovih materijala u parlamentarnoj proceduri donesen je zaključak da se BiH, obzirom da ne može sama osigurati neophodna sredstva za rješavanje pitanja iz Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, treba kreditno zadužiti i također nastaviti aktivnosti na osiguranju donacija. Tako da Regionalni stambeni program predstavlja samo dio naših napora na osiguranju tih sredstava", rekao je Nenadić.

Naveo je da je BiH uspjela osigurati i veoma povoljne kreditne aranžmane sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope za zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, u ovoj fazi u visini od 40 miliona eura.

Zatim, projekt za rješavanje Aneksa VII Dejtonskog sporazuma sa OPEC Fondom i sličan takav projekt i sa Saudijskim razvojnim fondom - OPEC Fond u vrijednosti sedam miliona eura i Saudijski razvojni fond u vrijednosti 18 miliona dolara, uz mogućnost da taj njegov finansijski opseg bude i veći.

"Pored toga, osigurali smo, u suradnji sa Evropskom komisijom i IPA projekte, nešto sredstava i kroz proračun, tako da sredstava ima. Ono na čemu trenutno radimo jeste prepoznati stvarne, istinske prioritete za ukupan segment prava iz Aneksa VII i mislimo da smo na dobrom putu da se u okviru Strategijom zacrtanih rokova ovo pitanje i riješi", kazao je Nenadić.