Epidemiologinja Ravlija o novoj gripi
0

Nema razloga za paniku, ali vodite računa o higijeni

FENA
Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija kazala je Feni da se gripa javlja svake sezone s većim ili manjim omjerom, tako da nema razloga za paniku kad je u pitanju virus H1N1. No, dodala je da ima potrebe za nekim pravilima ponašanja koja mogu doprinijeti da veći broj stanovnika ne oboli.

Ona ističe da tome možemo doprinijeti primarno vakcinacijom trovalentnom vakcinom koja je namijenjena za ovu sezonu, te mjerama lične i kolektivne higijene. Od ostalih mjera opreza preporučuje podizanje otpornosti organizma, izbjegavanje pretrpanih i zagušljih prostorija, često provjetravanje...

Doktorica Ravlija je naglasila da je najveća aktivnost gripe evidentirana na području Kantona Sarajevo, mada se i u ostalim kantonima bilježi povećan broj bolesti sličnih gripi, respiratornih infekcija.

"Laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 pored njega i virusa B (skloniji praviti ograničene epidemije) što odgovara cirkulirajućim virusima u regionu. Za očekivati je da će u narednom periodu doći do povećanog broja oboljelih", kazala je dr. Ravlija.

U periodu od 3. do 7. januara na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo hospitalizirane su četiri osobe starosti od dvije do 54 godine kod kojih je potvrđena infekcija virusom H1N1, a od tog broja jedna osoba je u teškom stanju. Prvi smrtni slučaj od posljedica virusa H1N1 u 2011. godini registriran je 5. januara. Muška osoba (1946.), koja je odranije imala hronično oboljenje, primljena je u Opću bolnicu u Sarajevu 5. januara sa simptomima opsežne upale pluća, te je u toku te noći i preminula.