Christian Pilnacek
0

"Nema odluke o Divjakovom izručenju prije 15. jula"

SRNA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Austrijske vlasti neće prije sredine jula donijeti odluku o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koja ga tereti za zločine počinjene nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, najavio je danas predstavnik austrijskog Ministarstva pravde Christian Pilnacek.

Pilnacek je austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao da se slučaj izručenja Divjaka Srbiji, o čemu odlučuje Zemaljski sud u Kornojburgu, nalazi u postupku.

"Odluka suda u slučaju postupka izručenja ne treba da se očekuje prije sredine jula. Još uvijek nije obavljeno saslušanje Divjaka, a i advokat se još nije izjasnio. Također, se provjeravaju dokumenta", objasnio je Pilnacek. 

Divjak, čije izručenje traže i Srbija i BiH, od kraja marta u Austriji čeka na odluku o ekstradiciji Srbiji na osnovu čije međunarodne potjernice je uhapšen. 


Divjak je 3. marta uhapšen na bečkom aerodromu Švehat po potjernici Srbije nakon čega je prebačen u zatvor u Kornojburgu, iz kojeg je, uz kauciju od 500.000 eura koja je plaćena iz Kantona Sarajevo, pušten 8. marta da čeka odluku o ekstradiciji. 

Kako su juče prenijeli mediji BiH, Divjak traži da mu se omogući povratak u BiH zbog čega je uputio pisma predsjedniku, kancelaru, ministru inostranih poslova i ministru pravde Austrije u kojima moli da mu se u što kraćem roku omogući povratak u BiH. 

Divjak je u pismima naveo da se "njegovo ime ne nalazi na potjernici Haaškog tribunala, niti na Interpolovoj crvenoj potjernici", saopšteno je iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", čiji je Divjak izvršni direktor. 
On je istakao i činjenicu da se austrijsko tužilaštvo nije izjasnilo u vezi sa zahtjevom Tužilaštva BiH o njegovoj ekstradiciji toj zemlji i izrazio spremnost za utvrđivanje odgovornosti pred pravosudnim institucijama države čiji je građanin, ukoliko za to ima indicija. 

U dokumentaciji Tužilaštva BiH proslijeđenoj austrijskim vlastima za izručenje Divjaka navedeno je da se on nalazi u statusu osumnjičenog za slučaj Dobrovoljačke ulice, o čemu istragu vodi i Tužilaštvo BiH.