Sastanak Gul - Izetbegović
0

FOTO / "Nema odlaska OHR-a bez uspostavljanja funkcionalne BiH"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se nalazi u radnoj posjeti Republici Turskoj, susreo se danas s predsjednikom ove zemlje Abdullahom Gülom. Gül je ovom prilikom čestitao Izetbegoviću izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH, izrazivši uvjerenje u uspjeh njegovog nedavno započetog mandata.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru dvojica državnika su razmijenila mišljenja o aktuelnoj situaciji u regiji, s posebnim osvrtom na razvoj budućih odnosa Turske i BiH. Izetbegović je, uz zahvalnost za sveukupnu podršku koju Republika Turska daje našoj zemlji, istakao njenu važnu i konstruktivnu ulogu u izgradnji kvalitetnijih međudržavnih odnosa na jugoistoku Evrope, Vijeću za implementaciju mira, te bh. približavanju NATO-u. Posebno je istakao zadovoljstvo turskim ekonomskim i demokratskim razvojem, koji je evidentan posljednjih godina.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su se složili da se nakon izbora očekuje energičnija saradnja različitih političkih aktera. Izetbegović je i ovog puta potvrdio svoje opredjeljenje za politiku dogovora. Predsjednik Gül je u tom kontekstu izrazio nadu da će Predsjedništvo BIH služiti za primjer ostalim državnim institucijama, s čime se predsjedavajući Izetbegović složio.

Ipak, Izetbegović je u ovom razgovoru izrazio i očekivanje da će antidejtonske teze teritorijalnog preustroja zemlje ubrzo prestati, ocijenivši ih neprihvatljivim i opasnim. S time u vezi, izrazio je jasan stav da nema odlaska OHR-a bez uspostavljanja BiH kao funkcionalne države, u čemu je dobio podršku svog turskog kolege.

Izetbegović je ponovio svoje ubjeđenje da dodatna ulaganja u bh. ekonomiju pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti, te pohvalio uspjeh i istrajnost različitih turskih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Naglasio je spremnost da pomogne, koliko je to moguće, nastavak izgradnje jačih ekonomskih veza dvije zemlje.

Oba državnika su se složila da su započete regionalne inicijative, posebno trilateralni forumi s bh. susjedima, od velikog značaja za izgradnju boljih međudržavnih odnosa na Balkanu. Izrazila su i jasnu spremnost za nastavak saradnje u tim pitanjima.

Na kraju sastanka predsjednik Gül je ponovio podršku svoje zemlje BiH na euroatlantskom putu, izrazivši nadu u ubrzanje tog procesa. Dodao je da je Republika Turska je spremna pomoći uvijek kada to može, te da će takav pristup biti nastavljen i u budućnosti.

Inače, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se u ranijim prijepodnevnim satima sastao s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütom Çavuşoğluom, dok se u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje njegov sastanak sa premijerom Vlade Republike Turske Tayyipom Erdoğanom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutoğluom.