Kanton godinama ne ulaže
0

Nema novca za novu deponiju u Sarajevu

FENA
Sarajevo je prvi grad koji je napravio sanitarnu deponiju po evropskim standardima, tako da nije imao problema s odlaganjem smeća sve dok finansijska sredstva za daljnja ulaganja nisu ukinuta, kazao je Feni direktor KJKP "Rad" Selim Babić.

Budžetom za ovu godinu nisu predviđena sredstva za izgradnju nove plohe na deponiji veličine 10.000 metara kvadratnih, za šta je potrebno izdvojiti 600.000 KM, što bi bilo dovoljno za odlaganje smeća još dvije godine.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša je predložilo izdvajanje ovih sredstava, međutim zbog opće finansijske situacije prijedlog nije usvojen, potvrdila je Feni Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.

"Plohe se ne mogu izgrađivati parcijalno, tako i da smo predlagali manje novca ne bismo bili u mogućnosti da to uradimo", kazala je Krvavac.

Dodala je da bi racionalnijim odlaganjem smeća te izbjegavanjem odlaganja smeća koje nije za gradsku deponiju postojeće plohe bile dovoljne do kraja godine.

Budući da je izgradnja ploha dugotrajan proces, potrebno je što hitnije osigurati taj novac.

"Da bi se smeće odlagalo na sanitaran način, potrebno je postaviti PHV folije kojima se štiti tlo, a to je izuzetno skupo. Kanton već tri-četiri godine nije uložio ništa u tu deponiju", kazao je Babić.

Objasnio je da kad se dosegne dozvoljena visina za odlaganje smeća ti dijelovi se ravnaju te su radnici "Rada" od tih 30 metara visokih naslaga smeća napravili idealne travnjake i livade.

Na deponiji su 2002. godine instalirani gasni generatori za proizvodnju električne energije od deponskog gasa u skladu s propozicijama Evropske unije. Postoji ugovor s Elektroprivredom i u sistem se upušta takozvana zelena energija.

U završnoj fazi je izgradnja tretmana otpadne vode procjednih voda, a napravljene su i sortirnice otpada.

"Dakle, deponija je obrađena sa svih aspekata i predstavlja primjer u regiji, te bi bila neprocjenjiva šteta ako se ne bi nastavilo s ulaganjem u ovaj projekt", ispričao nam je Babić.

Krvavac je istaknula da će se vrlo brzo morati donijeti odluke kojima će se ovaj problem riješiti.

"Postoje dva načina za to - povećanje cijene komunalnih usluga, koje su iste posljednjih deset godina, ili nova kreditna zaduženja", dodala je.

Trenutno se na deponiji izvode radovi za koje su prošle godine izdvojena sredstva, ali zbog vremenskih uvjeta nije ih bilo moguće uraditi, a odnose se na izgradnju plinske infrastrukture i povezivanje i korištenje plina za produkciju električne energije.

Taj projekt je koštao oko 115.000 KM.