BiH
29

Nekontrolisano rastinje i smeće pretvorilo dio Kampusa UNSA u deponiju

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nedostatak novca i sporost u radu vlasti stopirali su i radove na izgradnji pratećih objekata u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Lijevi dio Kampusa potpuno je zapušten, prekriven rastinjem i velikim količinama smeća, što predstavlja ruglo u centru glavnog grada BiH.

Stanovnici zgrade u ulici Hamdije Ćemerlića, koja se nalazi do ograde Kampusa, obratili su se našem portalu kazavši kako se taj dio zemljišta ne čisti godinama.

"U blizini su kontejneri koji se redovno prazne, ali vjetar, psi i neodgovorni pojedinci su uzrok tome da zemljište iza te ograde izgleda kao deponija. To mjesto se nalazi između naših zgrada, tu se svakodnevno prolazi i ponekad zalutaju i dječije lopte", kazala nam je stanarka ove zgrade.

Drveće i ostala vegetacija nekontrolisano rastu godinama, što se može vidjeti i na našim fotografijama. Rastinje je postalo "mreža" za zadržavanje otpada. Tokom ljeta, nerijetko se osjeti neugodan miris. Stanari zgrada u blizini su se obraćali općini, no to nije u njihovoj nadležnosti.

"Dio bivše kasarne Maršal Tito, koji se nalazi lijevo od Kampusa UNSA, je u vlasništvu Kampusa, odnosno cjelokupni prostor koji je ograđen pripada Kampusu", kazali su nam iz Općine Novo Sarajevo.

Prostor je očišćen jednom u posljednjih nekoliko godina. Stanari, koji strahuju od zaraze, smatraju kako ne treba izdvojiti veliku sumu novca kako bi se taj dio Kampusa, koji se nalazi na vidnom mjestu uz glavnu saobraćajnicu, doveo u red.