Traže hitno rješenje
43

Novi protesti mještana Glamoča kod Goražda: Ne žele da se smeće na deponiju transportuje kroz naselje

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Mještani goraždanskog naselja Glamoč upozorili su vlasti da neće dozvoliti odlaganje otpada na lokalitet Trešnjice sve dok se ne sanira put koji do lokacije Trešnjica prolazi kroz njihove naselje. Zbog toga su danas organizirali mirne proteste poručujući da nisu protiv gradnje deponije, ali da traže kvalitetna rješenja.
Podsjetimo, gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici donijelo odluku da se uspostavi privremena deponija na lokaciji Trešnjice, a da se uporedo radi na izgradnji pristupnog puta do tog lokaliteta.

"Putna komunikacija do sanitarne deponije vodi kroz cijelo naselje Glamoč, to je seoski put koji su mještani gradili tako što su davali svoj dio parcele, to sam i ja radio, i to je neadekvatan put za ovu vrstu aktivnosti. Jedan dio puta je rađen prošle godine i on se smatra da je završen, mi samo ukazujemo da se ovdje ne mogu mimoići dva putnička vozila, a kamion pogotovo. Djeca svakodnevno idu u školu, ne želimo ih dovoditi u opasnost", kaže Aljo Hodžić, mještanin Glamoča.

Tvrdi kako niko nije protiv gradnje deponije, ali da mještani neće dozvoliti da se njenom uspostavom otvore novi problemi.

"Mi želimo da se to trajno riješi, neću pričati o prošloj vlasti koja nije uradila ništa, nisu izvršili eksproprijaciju, jer je većina puta privatna. Za dva mjeseca ovdje bi trebali imati kamione i plašimo se da pitanje puta neće biti riješeno, mi samo tražimo kvalitetna i trajna rješenja",kaže Hodžić.

Dragiša Tanasković se nada da će putna komunikacija biti urađena po propisima.

"Neka se uradi onako kako treba, a prije toga neka odrade sve što je potrebno, voda, telefoni, da ne bi poslije opet radili neka prekopavanja. Ja ne znam koja je gore deponija planirana, sanitarna ili regionalna, ali vidim raspoloženje ljudi da se to dobro riješi. Međutim bez putne komunikacije mi nećemo dozvoliti prolazak kamiona, svi smo istog stava", kaže Tanasković.

Mještani dodaju kako više ne žele "ho-ruk" načine rješavanja, već trajne i kvalitetne projekte.

"Ovo je naselje, nismo mi neki buntovnici, mi hoćemo da budemo sigurni da se radi dobro. Niko nas nije čuo kad se stvorila divlja deponija na izvorištu vode. Ovdje mi živimo, moraju nas uvažiti", poručili su.

Podsjetimo, do sada je sanirao 300 metara lokalnog puta koji vodi do Trešnjice.