Kardinal Vinko Puljić
0

"Neka svako počisti u svom dvorištu"

FENA
Tokom boravka u Washingtonu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić održao je predavanje o temi "Međureligijski dijalog i koegzistencija u postratnom Sarajevu".

Tokom predavanja na jednom od najpoznatijih američkih, ali i katoličkih univerziteta, Georgetown u Washingtonu, kardinal Puljić je naglasio da je mnogo lakše popraviti što je porušeno u ratu nego izgraditi međusobno povjerenje. On je pritom upozorio na slučajeve neravnopravnosti, te ukazao na poistovjećivanje religijske pripadnosti s nacionalnom:

"Unatoč svemu ovome, dijalog nema alternative… ne može dijalog sve odjednom riješiti, ali ne smijemo graditi zidove među sobom, moramo razgovarati, ne smije biti tabu tema, jer to odmah dovodi do međusobnog nepovjerenja", kazao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je rekao da je vrlo opasno ignorirati ljudske rane, ali opasno je i ako politika time manipulira. Zato je jako važno da međureligijski dijalog bude hrabar i sučeljen s istinom… Političari isto to moraju shvatiti, ali se neki ne žele odreći vlasti pa često negiraju istinu, kazao je kardinal Puljić. On je ukazao na podatke da od 820 hiljada predratnih katolika danas u Bosni i Hercegovini živi njih 460 hiljada, a u dijelu BiH koji je nazvan Republika Srpska od negdašnjih 220 hiljada živi samo 13 hiljada katolika, te da je Sarajevo u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih obitelji…

Na upit Glasa Amerike koliko je vidljiv islamski pokret u Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je odgovorio "…stari stanovnici Sarajeva i danas rado čestitaju nama katoličke praznike, a mi njima njihove…"

"Ali postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz Bosne i Hercegovine, taj utjecaj postoji. Ja ih puno ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije. Nisu oni muslimani koje ja znam iz mog djetinjstva. Ja o tome vrlo rijetko govorim, jer brzo dobijem prijeteća pisma. Mislim da svaka zajednica treba u svojoj sredini to srediti. Slikovito rečeno – neka svako u svom dvorištu očisti, ali neka ne baca smeće u susjedovo dvorište…"

Kardinal Vinko Puljić je u Washingtonu imao, osim crkvenih susreta, i razgovore sa senatorom Markom Begichem, te kongresnicima Christopherom Smithom i Georgeom Radanovichem.