BHRT
0

Neizvjesno vraćanje 20 posto od plata

SRNA
Neizvjesno je hoće li zaposlenima na Radio-televiziji BiH /BHRT/ biti vraćeno 20 posto koje im već dvije godine oduzimaju od plate na osnovu posljednje sistematizacije, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Ovim problemom bavio se u petak Upravni odbor Samostalnog sindikata javnih servisa BiH, koji još nije donio konačnu odluku kako će postupiti jer su u pregovorima sa menadžmentom BHRT.

Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta po kome su zaposleni bez visoke stručne spreme ostali bez 20 posto od plate u primjeni je od 2008. godine, kada je na čelu ove kuće  bio Mehmed Agović, smijenjeni direktor BHRT-a. Tada su svi koji nemaju visoku stručnu spremu dobili rok u kome treba da završe fakultet, ali im se plata umanjuje.

Mirza Huskić, predsjednik Sindikata, rekao  je da su razmatrali odgovor vršioca dužnosti generalnog direktora Nermina Durme, te da nisu zadovoljni ali će poslije konsultacija s pravnicima zauzeti konačan stav u vezi sa sistematizacijom.

Durmo kaže da je zatekao ovakvo stanje, te da je novom izmjenom sistematizacije samo pokušao da olakša položaj zaposlenih s višom stručnom spremom da im se odbija 10, a ne 20 posto.

"Taj isti sindikat dao je saglasnost na sistematizaciju iz 2008. godine, a sada su nezadovoljni kada pokušavam popraviti stanje bar za jedan broj ljudi", rekao je Durmo.

Neki od zaposlenih u BHRT-u tvrde da je stavka za plate ostala ista, pa im nije jasno gdje se troši razlika jer oko 150 ljudi mjesečno ima umanjene plate. Na ove tvrdnje Durmo odgovara da se za plate planira onoliko koliko je potrebno, uključujući i umanjenje, te da je opštepoznato u kakvoj je finansijskoj krizi BHRT.
UO Sindikata u petak je poslao i odgovor Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH, koji je reagovao nakon što je RTV FBiH ukinula informativni program i funkciju odgovornog urednika tog programa, gdje je po odluci suda trebalo da se vrati smijenjena Duška Jurišić.

Huskić nije želio da komentariše ovo pismo, ali je podsjetio da je Sindikat primio k znanju Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji RTV FBiH, po kome se ne umanjuje obim prava zaposlenih.

"I ranije sam rekao da su time ukinuta mjesta izvršnih direktora, što je Sindikat i tražio", rekao je Huskić.

Jurišićeva dolazi na posao od kada je sud donio mjeru obezbjeđenja, 14. januara ove godine, ali sudska odluka nije provedena jer njeno radno mjesto više ne postoji. Ukinuto je i mjesto odgovornog urednika informativnog programa Radija FBiH, pa je i Suzana Đozo ostala bez pozicije. 

Sudski procesi nisu aktuelni samo u RTV FBiH nego je četvoro zaposlenih u BHRT-u tužilo menadžment zbog umanjenja plate, ali i mobinga, a prve presude očekuju se u februaru.