BiH
0

Neizvjesno provođenje popisa saranovništva i u oktobru

SRNA
Predsjednik Saveza za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić rekao je Srni da je sasvim izvjesno da će provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH biti odgođeno za oktobar, ali da nije siguran da će popis i tada biti proveden, ukoliko se intenzivno ne pristupi njegovoj pripremi.

"Bilo bi veoma porazno kada ne bismo uspjeli, ni konačno u oktobru, da ga provedemo. To bi bio snažan udarac za cjelokupno drštvo u BiH ako ne može nakon 22 godine da provede popis stanovništva“, ocijenio je Pašalić.

On je istakao da se sada može postaviti pitanje kako se dozvolilo, nakon toliko vremena za pripreme, da se uoči samog popisa ispostavi da mnoga pitanja još nisu spremna i riješena da bi popis mogao biti proveden od 1. do 15 aprila.

"To je problem koji nas može pratiti i na jesen, ako se zaista ne bude prišlo tome sa intenzivnim pristupom da se sve pripremi za nesmetano provođenje popisa“, istakao je Pašalić, napomenuvši da u procesu pripreme za popis uvijek iskrsnu mnogi problemi.

On je ocijenio da je BiH još davno trebalo da provede popis stanovništva, domaćinstava i stanova, ali da je odlaganje za oktobar, vjerovatno bilo neminovno.

"Neka pitanja, koliko znam, još nisu pripremljena, ostalo je još vrlo malo vremena i jedino rješenje sada jeste odlaganje“, naglasio je Pašalić.

Vijeće ministara BiH zadužio je u četvrtak, 17. januara, Agenciju za statistiku da za narednu sjednicu dostavi Nacrt zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne posmatračke misije o pomjeranju održavanja popisa za šest mjeseci.

Agencija za statistiku BiH zadužena je i da pripremi i Vijeću ministara dostavi akcioni plan s tačno utvrđenim rokovima i nosiocima aktivnosti u vezi sa pripremom popisa.

Vijeće ministara BiH je naglasio potrebu rješavanja otvorenih pitanja koja se odnose na neusaglašenost pravnih propisa, neutvrđenost entitetske linije, nepostojanje jedinstvenog registra prostornih jedinica i određene probleme u vezi s planiranjem sredstava u statističkim institucijama potrebnim za finansiranje troškova popisa.