BiH
47

Intervju / Nedžad Koldžo: Nerealno je pričati da će sve biti džabe, općine ne raspolažu budžetom Dohe

Razgovarao: Ervin Mušinović
Nedžad Koldžo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nedžad Koldžo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kandidat koalicije SDA i SBB-a za načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako će ukoliko bude ponovo izabran za načelnika nastaviti sa postojećim projektima, ali i sa realizacijom novih. Svojim protukandidatima zamjeri nerealna obećanja koja nemaju nikakva uporišta u stvarnosti.

Koga doživljavate najozbiljnijim konkurentom za načelničku poziciju u Općini Novo Sarajevo?

U Novom Sarajevu ove godine imamo manje kandidata za načelnika nego inače. Druge kandidate ne bih komentarisao. Svaki građanin ima šansu, pravo i mogućnost da izabere onog kandidata za kojeg smatra da treba voditi ovu općinu. Svaki od kandidata samim tim ima određenu šanse. Ipak, moram spomenuti da u svim debatama koje smo organizovali većina tih kandidata pokazala je svoje neznanje o problematici lokalnih zajednica. Pričali su više o globalnoj politici nego o stvarnim stvarima koje se tiču lokalnih zajednica.

Prema onome što su obećavali ponašali bi se kao da raspolažu budžetom Dohe ili SAD-a. Ne mogu jednostavno obećavati ono što nije moguće realizovati. Ja sam jednom prilikom tokom prošlih izbora kazao kako neću obećavati ništa sem da ću nastaviti raditi kao i do sada. Moji saradnici i ja realizovali smo do sada preko 1.100 projekata i to govori o ozbiljnosti administracije i odgovornosti politike. To je ono zbog čega mislim da sam daleko bolji izbor od ostalih kandidata. Ipak, konačno stav o tome dat će glasači na izborima u nedjelju.

Vrijeme predizborne kampanje iskoristit ćete za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako dobijete načelničku poziciju. Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti u koštac ako Vam građani ukažu povjerenje?

Što se tiče predizborne platforme mi imamo dokument naslovljen kao "Izborna platforma za lokalne izbore" u kojem su predviđeni glavni pravci djelovanja. Međutim, mnogo važniji je dokument koji je osnova za našu lokalnu izbornu platformu i zove se "Integrirana strategija razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine". Ova strategija je usvojena uz učešće građana, nevladinog i privrednog sektora. To je vrlo složen dokument koji je definisao sve pravce razvoja općine do 2023. godine.

Moji prioriteti su da nastavimo realizaciju započetih projekata kojih ima mnogo. Mi imamo mnogo projekata koji su u kontinuitetu. Dosadašnji projekti su vidljivi i svako dobronamjeran to vidi. Oni su razlog prilično evropskog izgleda Novog Sarajeva kojim se ponosim. Drugi važan prioritet je realizacija i priprema novih projekata u skladu sa strategijom. Prioritetom smatram i svakodnevni rad na pojedinačnim problemima građana koji se pojave, a koji nisu bili predviđeni strategijom. Četvrta stvar je rad i pružanje podrške reformskom procesu koji bi trebao dovesti do toga da i ostale općine dobiju evropski status. Općina Novo Sarajevo je dobila certifikat kojim je potvrđeno da su sve radnje u Općini rađene u skladu sa evropskim standardima. Naša iskustva stoga mogu biti od koristi ostalim lokalnim samoupravama. Svakako planiramo i nastavak socijalne aktivnosti počevši od poboljšanja uslova života penzionera, boračke populacije ili brigi o mladima. Mi smo poznati kao Općina koja najviše izdvaja za stipendiranje mladih.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Povećanje stope nezaposlenosti smatramo prioritetom iako smo svjesno da općina sama ne može promijeniti takvo nešto. Ipak mislim da učešće u reformskom procesu koje ide linijom od Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Vlade KS pa onda općine može uraditi dosta toga u vezi s tim.

Ono na čemu se bazira sve je budžet, i tu se razlikujem od ostalih protukanididata. Nerealno je pričati da će biti sve džabe ako neko dođe na mjesto načelnika i ja nikada neću obećati ono što ne mogu izvršiti, a mogu izvršiti samo ono za što imam zakonsku podlogu i sredstva. Glasačima poručujem da više vjeruju svojim očima nego tuđim riječima i da sami procjene šta je realno, a šta nije. Mi imamo u planu nastaviti dosadašnje aktivnosti koje su dovele do toga da je prema statistikama Novo Sarajevo jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Federaciji BiH.

Šta možete obećati građanima Novog Sarajeva da će biti ispunjeno u četiri godine?

Sve što sam obećao do sada ispunio sam počevši od Sportske dvorane, Južne longitudinale koja je jednim dijelom urađena, a nastavak slijedi. Ispunio sam obećanja i kada su u pitanje ambulante u Velešećima i Hrasnom. Ambulanta u Hrasnom je započeta. Otvorili smo igralište u Pofalićama, a ispunio sam i obećanja koja se odnose na saobraćajnice, otvaranje Centara za zdravo starenje i Memorijalni centar.

Mi ćemo bez obećanja i dalje raditi kako bi Novo Sarajevo bilo još više evropsko. U tome svemu vodimo računa o zaštiti okoliša. Taj naš razvoj ne smije doći u sukob sa ekologijom i standardima zaštite životne sredine. Prioritet nam je i primjena povećanja projekata energetske efikasnosti i tu smo lideri. Uspjeli smo formirati i tkz. JUR-u koja se bavi pripremom i izradom projekata za povlačenje sredstva iz evropskih fondova i već smo imali uspjeha u tome.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ja imam viziju onoga šta još treba uraditi i tu je jako mnogo projekata. Svaki od njih je detaljno razrađen u Strategiji. Integrisana strategija razvoja je važna jer je urađena uz pomoć međunarodnih stručnjaka i rađena je po evropskoj metodologiji, odnosno ona je preduvjet da bi projekte iz nje mogli kandidovati za evropske projekte. Zato kažem da mi imamo viziju šta se dalje uraditi ja nisam kao moji protukandidati koji obećavaju da će svaki stanovnik Sarajeva dobiti parking mjesto ispred svoje zgrade ne vladajući uopće podacima koji govore da je to nemoguće. Kada je u pitanju sfera saobraćaja, mi smo napravili čitav niz elaborata kojim pokušavamo riješiti ubrzanje saobraćaja s obzirom na to da smo tranzitna općina i onemogućavanje takozvanih "čepova" kroz izradu kružnih tokova. I u tom smislu smo lideri. Mi i sada imamo isplaniranih sedam kružnih tokova koji bi trebali biti realizovani do kraja godine. Neki od najvažnijih su kružni tok kod Fabrike duhana Sarajevo i Energoinvesta koji bi trebali ubrzati ulaz i izlaz sa prostora sjeverne longitudinale i grada.

Radit ćemo i na ostalim segmentima saobraćaja. Mi vodimo kada je u pitanju uspostava parking mjesta i prema podacima koje imam preko 400 parking mjesta smo uspostavili samo u zadnjih šest/sedam mjeseci. To je rezultat elaborata u kojem smo analizirali kako da ne narušavajući zelene površine oslobodimo trotoare i omogućimo siguran prolaz. Kroz njega smo uspjeli riješiti tako da neke saobraćajne trake koje su jednosmjerne, a imaju dvije trake pretvorimo u parking prostore kako ljudi ne bi parkirali po trotoarima pri tome ne ugrožavajući saobraćaj. Mi nastavljamo sa izgradnjom parkinga. Probili smo led i riješili prvi da krenemo u izgradnju podzemne garaže po sistemu javno-javnog partnerstva (Ložionička ulica). Planiramo da taj projekat nastavimo i na još nekoliko od šest planiranih podzemnih garaža. Spomenuo bih i da imamo u planu popuniti i preduzeće ONSA koje će upravljati dvoranom i čitavim nizom kulturno-sportskih djelatnosti na prostoru Novog Sarajevo.

U proteklom periodu kritikovali su Vas zbog izgradnje objekata po zelenim površinama. Kako komentarišete kritike?

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ne znam na šta konkretno misle jer mi nije poznato da smo uništili ijednu zelenu površinu. Moj stav je da se na zelenim površinama ništa ne može graditi. Općina Novo Sarajevo ima regulacione planove i sve što se gradi radi se u skladu sa planom. Garantujem da nismo uništili nijednu zelenu površinu osim ako se nije radilo o privođenju zemljišta u skladu sa planom. To i kada se radi, radi se jer je tako definisano regulacionim planom koji donosi Gradsko vijeće. Ljubomorno čuvamo i održavamo zelenih površina i Vilsonovog šetališta. Jedan od mojih ciljeva je da čim se završi započeta druga faza realizacije južne longitudinale da se Vilsonovo šetalište zatvori za vozila. To je naš konačan cilj pa da Vilsonovo šetališta uvijek bude zelena zona u koju smo inače jako puno uložili.

Mi smo lider u rekonstrukciji dječjih igrališta i parkova odnosno da sva oprema mora biti sigurnosno certificirana. Priča oko uništavanja zelenih površina rezultat je prikupljnja jeftinih političkih poena.

Ima li u planu u naredne četiri godine uraditi nešto konkretno u vezi s renoviranjem stadiona na Grbavici?

Mi na Grbavici radimo odavno i trenutno radimo na postavljanju reflektora na pomoćnom terenu. Mi smo jedini koji su ulagali u stadion Grbavica i napravili rasvjetu na glavnom terenu, sanirali svlačionice i napravili vještačku travu. S obzirom na to da je pravni spor između Sportskog društva i Fudbalskog saveza koji su bili suvlasnici na dijelu jednog vlasništva onemogućavao realizaciju gradnje jednog dijela stadiona moram s ponosom reći da smo i to uspjeli riješiti. Prije mjesec dana postignut je sporazum i drago mi je da su me na tom sastankom nazvali "njihovim Holbrukom". Taj sporazum je rezultirao povlačenjem svih tužbi i žalbi. U ovogodišnjem budžetu smo planirali 300 hiljada KM za podršku realizaciji tog projekta. Cilj nam je da se kompletan projekat što prije završi kako bi stadion Grbavica upotpunio zelenu zonu u plavoj boji.

Integrisanu strategiju razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine možete pročitati ovdje.