Safet Redžić
0

Nećemo dozvoliti smanjenje invalidnina za 10 posto

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić kazao je danas da invalidi neće dozvoliti smanjenje svojih novčanih naknada za 10 posto predviđeno Prijedlogom rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu iz razloga što smatraju da među njima ima zasigurno 20 posto onih koji primaju nezasluženo novčanu naknadu.

-Mi stoga i jesmo za zakon o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, ali smo protiv načina kako da se to uradi. Želimo jedinstven pristup u tome i za pripadnike Armije BiH i za pripadnike HVO-a, a ne da se jednima rješenja stopiraju koji su uvedeni u pravo nakon 2004., a drugima smanje primanja za 10 posto - rekao je Redžić danas nakon vanredne sjednice Predsjedništva Saveza RVIBiH.

On je potvrdio ranije navode iz štampe da Vlada rebalansom izgleda samo štedi na RVI i žrtvama rata, podsjetivši da je sadašnji planirani budžet za invalidnine 335 miliona KM, dok bi nakon rebalansa trebao da iznosi 301 milion KM.

Federalni ministar za pitanja boraca Zahid Crnkić izjavio je nakon sastanka s RVI da uredba koju su oni dobili navodno od nekoga iz Vlade i koja njima ne odgovara nije potpisana i da ona samo predstavlja jedan od mogućih modela za uštede, a da je danas na sjednici Vlade Nacrt zakona o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite te dodao da će revizije sigurno biti.

On je naglasio da Vlada, u krajnjem slučaju, o načinu ušteda može donijeti svoj akt pa i uredbu, ali da to sada nije slučaj.

Kako je rečeno tokom sastanka RVI, cilj revizije korisnika invalidnina nije samo da se oduzme pravo nekome ko ga je nezakonito stekao, već da se otkriju i oni koji su radili na tome te da se jednom stavi tačka ne reviziju jer to "ne može biti trajna kategorija".