Slavko Jovičić
0

Nećemo dati podršku produženju mandata

SRNA
Niko od srpskih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine neće glasati za produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, izjavio je Srni poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ u Predstavničkom domu Slavko Jovičić.

"Potpuno je jasan stav srpskih poslanika od kojeg nećemo odustati, a to je da nema podrške produženju mandata. Nećemo odustati od toga. Nećemo dati podršku da ostane bilo ko od stranaca u Tužilaštvu i Sudu BiH bez obzira na pritiske predstavnika međunarodne zajednice. To je naše autonomno pravo i mi ćemo odlučiti hoće li oni ostati ili ne", naglasio je Jovičić i dodao da u vezi sa ovim pitanjem nema razmimoilaženja u SNSD-u.

On je podsjetio da je 10. juna, na 55. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kada je razmatran izvještaj o radu Tužilaštva BiH, glavnom tužiocu Miloradu Barašinu rekao da priprema zamjenu za strane tužioce bez obzira na kojim su pozicijama i da ne čeka kraj ove godine kada im ističe mandat. 

Prema njegovim riječima, nema govora da će ostati bilo ko od stranaca da radi u Sudu ili Tužilaštvu BiH, a pogotovo u Odjeljenju za ratne zločine na koje Srbi s razlogom imaju najviše primjedbi.   	

"Mnogi predstavnici nevladinih organizacija u Republici Srpskoj, koje predstavljaju žrtve iz proteklog rata u BiH, ogorčeni su radom Suda i Tužilaštva BiH, jer je evidentno da su postali mali Haški tribunali i da ih apsolutno ne interesuje stradanje srpskog naroda", naglasio je Jovičić.  

On je ocijenio da je prosto nevjerovatno da mnogi predmeti godinama čekaju da budu otvoreni pred Sudom BiH, a postoje neoborivi dokazi i gotovo završene istražne radnje u mnogim slučajevima. 

"Eklatantan primjer su najnoviji snimci Atifa Dudakovića. Ti snimci su bili u Haškom sudu. Lično smo ih predali /tadašnjem glavnom tužiocu Haškog tribunala/ Karli del Ponte /predsjednik Saveza logoraša RS Branislav/  Dukić i ja. Ona je to sve imala pred sobom. Naravno da je to politički sud, koji jednostavno nije htio da procesuira počinioce ratnih zločina iz reda drugih naroda nad srpskim žrtvama. Taj sud imao je samo jedan cilj - da satanizuje srpski narod i optuži samo Srbe", istakao je Jovičić.