BiH
26

Neće biti smanjenja penzija, Vlada FBiH obećala stabilizaciju PIO fondova

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je bilo određenih naznaka da će penzioneri za januar dobiti penzije umanjene za 10 posto zbog nedovoljnog priliva sredstava u budžete, do toga najvjerovatnije neće doći, te penzioneri mogu očekivati penzije u iznosima koje su primali i do sada.

Kako je za Klix.ba potvrdio Tomislav Kvesić iz Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) FBiH, isplata penzija počet će u petak, bez ikakvih umanjenja.

"Upravni odbor PIO-a danas je na telefonskoj sjednici donio odluku o koeficijentu za isplatu penzija, na osnovu stava Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike o tome da dostignuti nivo penzija mora biti zadržan. Penzije ćemo isplaćivati iz tekućih sredstava, kao što je to bio slučaj i do sada", kazao je Kvesić.

Priča o smanjenju penzija pokrenuta je nakon što je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH predložilo dosljednu primjenu 51. člana Zakona o PIO, što bi dovelo do smanjenja penzija u FBiH za blizu 10 posto.

To je član kojim se propisuje koeficijent za isplatu penzija na osnovu prikupljenih sredstava. S obzirom na to da je tokom januara prikupljeno dosta manje sredstava u budžete, to bi značilo i smanjenje penzija.

U međuvremenu se oglasila i Vlada FBiH s najavom da smanjenja penzija neće biti, ali se čekala zvanična potvrda o primjeni koeficijenta za isplatu. Danas je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem potvrdio kako će se dostignuti nivo penzija održati.

Istaknuto je da će se finansijska stabilnost PIO-a pokušati osigurati novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, što praktično garantuje redovnu isplatu penzija. To bi omogućilo da nedostajuća sredstva za isplatu penzija u ovom mjesecu budu namirena iz budžeta FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH.