Roderick Moore
0

"Ne tražimo konfrontaciju na pitanju državne imovine"

SRNA
Roderick W. Moore
Roderick W. Moore
Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore izjavio je da OHR na pitanju državne imovine ne traži konfrontaciju između ove kancelarije, međunarodne zajednice i Republike Srpske.

"Uopće se ne radi o tome. Visoki predstavnik nije htio da iskoristi bonska ovlaštenja i mi se i dalje nadamo se da se ovo pitanje sada može riješiti putem pregovora i da će lideri primjeniti dobru volju i zajednički jezik", rekao je Moore sinoć novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je prikladno da Ustavni sud BiH razmotri ovo pitanje i donese svoju odluku.

Ambasador Rusije u BiH Aleksander Bocan Harčenko rekao je da je bio protiv naloga visokog predstavnika na posljednjoj sjednici ambasadora PIK-a u Sarajevu, iz poznatih razloga negativnog odnosa Rusije prema upotrebi bonskih ovlaštenja.

"Štitio sam stav Rusije i RS, koji se poklapa na tom pitanju. Bonska ovlaštenja ne rješavaju nijedno pitanje, samo stvaraju napetosti i krize", rekao je Harčenko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obustavio je 5. januara primjenu Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju, što su podržali i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a, izuzev Rusije.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH izjavio je, također, da OHR nema namjeru da se miješa u formiranje vlasti u BiH, te izrazio nadu da ova kancelarija neće biti primorana da se na neki "upetlja" u to pitanje.

"To nije naša namjera. Ako se to bude tražilo od nas od političkih stranaka, pretpostavljam da postoji teoretska mogućnost da pokušamo pomoći u tom slučaju", rekao je Moore.

On je dodao da u procesu formiranja vlasti ne vidi nikakvu ulogu za OHR, te da je važno da sve stranke imaju priliku da se potrude da uspostave vlast, a da će OHR "stajati sa strane".

"OHR nije nikada želio da se umješa u domaće poslove ove zemlje. Ovo je parlamentarna demokratija, parlamentarne stranke bi trebalo da formiraju koaliciju koja će zadovoljiti interese građana, a nije tajna da je ova zemlja suočena sa nizom izazova", naglasio je Moore.

On je apelovao na sve političke stranke da se uhvate u koštac sa tim izazovima, te istakao da je vlast potrebno što prije konstituisati, jer to traže građani BiH.