BiH
39

Ne nazire se rješenje problema radnika GRAS-a

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radnici GRAS-a primili su dio netoplaće za mjesec mart i mogu ovjeravati zdravstvene knjižice, ali rješavanje svih problema je i dalje na čekanju.

"Do sada nije bilo nikakvih sastanaka s predstavnicima Vlade. Uplatili su nam dio netoplaće, ostalo za kredite i PIO još nije uplaćeno, ali sada možemo ovjeravati knjižice. Moramo biti optimisti, jer ako nismo optimisti onda smo teroristi. Mi se nadamo da će se to sve riješiti", rekao je za Klix.ba zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a Adnan Muminović.

No, ispoštovan je i rok od 10 dana u okviru kojeg je Radna grupa Skupštine KS, koju čine Uprava, Nadzorni odbor i predstavnici Sindikata GRAS-a, napravila kompletnu informaciju o stanju u GRAS-u. Dokument, kako je rekao ministar prometa i komunikacija KS Jusuf Bubica, sadrži 500 strana.

"Ovo je samo konstatacija stanja bez prijedloga rješenja. Dakle, rješenje problema GRAS-a nije ponuđeno. Smatram i dalje da je rješenje programirani stečaj koji vodi ka brzom ozdravljenju firme. Rješenje je dosta bolno jer se moraju povući radiklane mjere na koje mnogi nisu spremni", rekao je ministar Bubica za Klix.ba.

Radna grupa predstavit će ovu informaciju na sjednici Skupštine KS, koja je zakazana za srijedu, 29. maja.

U međuvremenu, uposlenici GRAS-a još čekaju na novčana sredstva za popravku 51 vozila i nabavku novih, kao i rješavanje žalbi u vezi sa 12 linija dodijeljenih Centrotransu.

Problem koji se također mora riješiti jeste višak radnika, kojih je prema ranijim izjavama ministra Bubice 1.000.