BiH
0

"Ne dozvolite da Crna Gora ide u EU dok ne prizna genocid nad Bošnjacima"

Piše: E. G.
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću danas se na ispraćaju žrtava genocida u Srebrenici ispred Predsjedništva BiH obratila Vesna Mušović, te zatražila od njega da učini nešto i na priznanju genocida nad Bošnjacima u Crnoj Gori.

Mušović je, nakon što je kolona sa posmrtnim ostacima prošla pored Predsjedništva, prišla do Izetbegovića i kazala mu kako su njeni preci ubijeni u Crnoj Gori, zemlji koja je počinila strašan zločin nad Bošnjacima i da kao takva ne bi trebala ući u Evropsku uniju dok to ne prizna.

"Radi se o zločinu koji je davno počinjen. Moj djed Bećir Mušović je ubijen 1924. godine. Za taj genocid se zna, zašto nikad Predsjedništvo, niti SDA nisu postavili pitanje kako Crna Gora može ući u EU, a da ne prizna taj, samo jedan od genocida. Ja ne znam gdje su kosti moga djeda, zašto Crna Gora nikada nije dozvolila da potražimo kosti svojih predaka. Divim se Srebreničanima, smogli su snage i ne odustaju od traženja kostiju svojih najmilijih. Molim vas, uradite nešto da taj zločin nad Bošnjacima ne bude zaboravljen, oduvijek sam željela to da vam kažem i hvala vam što ste me saslušali", rekla je Mušović članu Predsjedništva Izetbegoviću.

Radi se o zločinu koji se desio 1924. godine u mjestu Šahovići (danas Tomaševo), između Bijelog Polja i Kolašina, u kojem su Srbi i Crnogorci ubili više od 600 Bošnjaka. Zločin se desio u noći između 10. i 11. novembra 1924. godine. Povod za takav zločin nad muslimanima tog kraja je bilo ubistvo crnogorskog činovnika Boškovića, za kojeg se kasnije saznalo da ga nisu ubili Bošnjaci muslimani, nego crnogorske komite.