Zloupotreba u "Cestama"
0

Nazakonite nabavke "teške" 6,7 miliona KM

SRNA
Mostar
Mostar
Rukovodstvo preduzeća "Ceste" Mostar prošle godine je sklopilo desetak ugovora vrijednih 6,7 miliona KM mimo zakona o javnim nabavkama, utvrdili su federalni revizori.

Revizori su utvrdili da su "Ceste" robe i usluge nabavljale direktnim pregovaranjem s dobavljačima i kooperantima sa kojima su sarađivali ranijih godina, ali nisu mogli potvrditi da je stvarno potrošeno 6,7 miliona KM po osnovu nabavki jer su postupci provedeni netransparentno, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"Svi dobavljači, uključujući i kooperante, odabrani su kao najpovoljniji na tenderu iz 2003 i 2004. godine. Sa njima je zaključen okvirni sporazum koji je istekao krajem 2007. godine. Lani su ugovori sklapani isključivo s dobavljačima s kojima su 'Ceste' i ranije sarađivale, i to direktnim pregovaranjem. Ni za jedan ugovor nije upućena pismena ponuda na više adresa kako bi bila otklonjena svaka sumnja racionalnog trošenja novca", istakli su federalni revizori.

Oni su ustanovili da je određen broj dobavljača poslove obavljao bez ikakvih ugovora s firmom "Ceste", dok su neki zaključeni okvirno bez detaljno utvrđenih elemenata: cijene, količine i uslova plaćanja.

"Ugovori s kooperantima u vrijednosti 2,1 milion KM zaključeni su na osnovu ranije saradnje. Za izradu horizontalne i isporuku vertikalne signalizacije 2009. godine sklopljen je ugovor od 1,1 milion KM sa firmom 'Signalizacija' iz Gruda. Za zimsko održavanje magistralnih puteva sklopljen je ugovor od oko 800.000 KM s `Livnoputevima` iz Livna", istakli su revizori i upozorili da je upitno angažovanje kooperanata za održavanje magistralnih i regionalnih puteva.

"Firma 'Ceste', u kojoj je zaposleno 246 osoba, tehnički je opremljena i ima dugogodišnje iskustvo u održavanju puteva. Uprkos tome sklopila je sporazum za održavanje magistralnih puteva u dužini od 814 kilometara na pet godina, što će biti finansirano javnim novcem", navode revizori, koji su uočili i netransparentno korištenje donacije Vlade FBiH od deset miliona KM, gdje su dobili i mašinu za obilježavanje puteva, ali su "Ceste" drugim firmama za ovaj posao platile oko 900.000 KM.

Direktor "Cesta" iz Mostara Jozo Krivić rekao je da donirana mašina ne odgovara zahtjevima firme jer ne može obilježavati srednju liniju na putevima. "Tražili smo zamjenu, ali nam je rečeno da mašina može obilježavati srednju crtu, ali uz obustavu saobraćaja. Zbog toga smo morali angažovati kooperante", objasnio je Krivić.