Sastanak ministara nauke
0

Nauka nadilazi političke granice i jača saradnju zemalja regije

Anadolija
Sastanak ministara nauke zemalja jugoistočne Evrope održan je u Sarajevu. Sastanak je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Sastanku su, uz ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoja Novića i predstavnice UNESCO-a Gretchen Kalonji, prisustvovali ministar nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Željko Jovanović, ministrica nauke Republike Crne Gore Sanja Vlahović, državni sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Radivoje Mitrović, zamjenik ministra obrazovanja i nauke BJR Makedonije Safet Nezirimi, službenici državnih ministarstava Bugarske, Rumunije, Albanije i Moldavije, ministri obrazovanja i nauke dva bosanskohercegovačka entiteta Damir Mašić i Jasmin Komić, kao i ambasadori Grčke i Turske u BiH Karolos Gadis i Ahmet Yildiz.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u sklopu jačanja saradnje na polju nauke i tehnologije u jugoistočnoj Evropi, svake dvije godine održava konferencija ministara nauke zemalja regije.

"Tokom današnjeg sastanka još jednom je potvrđeno da ministri nauka jugoistočne Evrope dijele zajedničko stajalište, da nauka nadilazi političke granice jačajući odnose i djelujući kao katalizator za učvršćivanje saradnje u jugositočnoj Evropi", kazao je Nović.

Istakao je kako su ministri saglasni da je od izuzetne važnosti saradnja zemalja jugoistočne Evrope u okviru postojeće platforme u oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

"Dogovoreno je da se dalje razvijaju partnerstva između javnog i privatnog sektora u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, kao i saradnja u okviru međunarodnih projekata kroz korištenje dostupnih fondova u oblasti istraživanja inovacija, te za finansiranje istraživačke infrastrukture", rekao je Nović i dodao da su svi predstavnici zemalja regije istakli potrebu razmjene istraživačkih potencijala.

"Učesnici današnjeg skupa su pozvali UNESCO, EU i druge međunarodne organizacije da pruže podršku zemljama jugoistočne Evrope u jačanju domaćih i regionalnih kapaciteta kako bi se poboljšale politike u oblasti nauke, tehnologije i inovacija kao ključne poluge za održivi razvoj", dodao je Nović.

Pomoćnica generalne direktorice UNESCO-a za prirodne nauke Gretchen Kalonji je kazala da su zemlje jugoistočne Evrope izuzetno interesantne za UNESCO i cijeli međunardonu zajednicu u smislu izgradnje platforme za dobru saradnju, iako među svima postoje različitosti, ali i veliki broj sličnosti.

"Možda je najbolji primjer današnji sastanak da sve ove razlike mogu biti prevaziđene. Današnji sastanak može dati poticaj da budemo bolji", kazala je Kalonji i dodala da je danas velika pažnja bila usmjerena na visoko obrazovanje.

"Visoko obrazovanje je od izuzetnog značaja, a tu mislim i na univerzitete, kako javne tako i privatne. UNESCO kao organizacija čiji je mandat oblast nauke, obrazovanja i kulture ističe da je za nas veoma važno daljnje jačanje saradnje u ovim oblastima", naglasila je Kalanji.

Tokom sastanka ministara nauke zemalja jugoistočne Evrope, održanog u Sarajevu, velika pažnja bila je usmjerena na značaj podataka u oblasti inovacija, tehnologija i nauke, kao i njihovoj razmjeni između zemalja regije.