Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločin u selu Trusina

FENA
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je od optuženog Nihada Bojadžića 16. aprila 1993. godine u večernjim satima saznao da je poginuo njihov suborac Samir Šemsović zvani Samko, a kasnije je čuo da je stradao u Trusini kod Konjica.

Bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, svjedočeći pod pseudonimom N, kazao je da je s Bojadžićem razgovarao na Bradini kod Konjica. Kako je pojasnio, sredinom aprila 1993. bio je sa suborcima u akcijama na području Homolja kod Konjica.

“Sa Irfanom Maslešom sam se vratio na Bradinu po baterije. Ispred škole sam vidio Nihada. Plakao je i saopćio da je Samko poginuo”, rekao je svjedok, čiji je lik bio zaštićen za javnost.

Svjedok je s dijelom odreda “Zulfikar” sa Bradine otišao na područje Homolja, dok je drugi dio otišao prema Buturović Polju u blizini sela Trusina.

Za napad na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osim Bojadžiću, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Ališpago je, kao tadašnji komandant odreda“Zulfikar”, optužen jer nije kaznio podređene vojnike koji su izvršili ubistva, a njegovom zamjeniku Nihadu Bojadžiću na teret je stavljeno rukovođenje napadom.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić su bili pripadnici odreda “Zulfikar”, a Hakalović vojnik 45. brdske brigade ABiH.

Zaštićeni svjedok je rekao da pretpostavlja da optuženi Memić nije mogao sredinom aprila 1993. učestvovati u akcijama jer je u odred došao početkom tog mjeseca. Kako je pojasnio, “nepisano pravilo” je bilo da vojnici koji tek dođu u jedinicu ne idu u akcije dok se ne priviknu.

On je naveo da je u izviđačko odjeljenje jedinice “Zulfikar” prebačen prije sukoba sa HVO-om u martu 1993. godine, te da u tom odjeljenju nisu bili optuženi Memić i Rasema Handanović.

Handanović – koja je nakon priznanja krivice osuđena na pet i po godina zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini – prilikom svjedočenja je rekla da je bila u izviđačkom odjeljenju odreda “Zulfikar”.

Tužiteljica Vesna Budimir je kazala da joj je zaštićeni svjedok prije suđenja rekao da ga je posjetio Kemal Suljević iz Ministarstva odbrane BiH i naveo mu koji podaci u izjavi iz istrage nisu redigovani.

Kako je Suljević to saznao, na suđenju na kojem je javnost u dva navrata bila isključena, nije pojašnjeno.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 25. maja, kada je planirano da sa svjedočenjem nastavi Jovan Divjak, navodi BIRN - Justice Report.