BiH
13

Nastavljeno suđenje: Merim Keserović slušao hutbe Huseina Bosnića prije pokušaja da ode u Siriju

Piše: E. F.
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Svjedočenjem Merima Keserovića i Kenana Keserovića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa vrbovanjem terorista i organiziranjem terorističke grupe.

Podsjećamo, Merim Keserović je zajedno sa Nevadom Hušidićem uhapšen na Aerodromu u Sarajevu, a nakon što su krenuli u Siriju kako bi se borili na tamošnjim ratištima. Danas je pojasnio kako su tada kupili karte i dobili imena osoba kojima se u Siriji trebaju javiti.

Ovaj devetnaestogodišnjak danas je na sudu potvrdio da se ranije susretao sa Bosnićem u mesdžidu u Bužimu kada je dolazio na džumu, te da je slušao njegove hutbe. No, upitan o okolnostima njegovog ispitivanja u regionalnom uredu SIPA-e u Banjoj Luci, kazao je da se ne sjeća iskaza koji je tada dao.

Ipak, pojasnio je da se njegov rođak Alija Keserović, koji je prije odlaska radio kod Bosnića, sada nalazi u Siriji.

Tužilac Dubravko Čampara je pročitao Merimu dio iz njegovog iskaza koji je krajem prošle godine dao istražiteljima SIPA-e u Banjoj Luci.

"Sjećaš li se da si u iskazu koji si dao u svojstvu svjedoka naveo da je Bosnić govorio o Islamskoj državi i kako treba ići u Siriju i imati nijet (naum) pomoći braći koja se bore na ratištu", pitao je Čampara.

No, Merim je kazao kako se ne sjeća te je dodao; "oni su pisali, ja ne znam".

Čampara je potom svjedoka upitao da li je u februaru krenuo na ratište u Siriju. Svjedok je odgovorio da jeste.

Drugi svjedok Kenan Keserović je tokom svog svjedočenja pojasnio kako nije imao mnogo kontakata sa Alijom Keserovićem koji se trenutno nalazi na ratištu u Siriji, te da je jedino što zna da mu se ovaj javio iz Sirije i rekao mu da javi njegovoj majci da je tamo stigao živ i zdrav.

"Alija se prije odlaska duže vrijeme nije družio sa starim društvom te je to društvo izbjegavao zbog toga što su išli u diskoteke, pili alkohol i kockali se", kazao je Keserović.

Danas je u sudnici iskaz dao još jedan svjedok, ali je Sud prethodno donio odluku da on bude zaštićen te da se nijedna riječ koju je izrekao u sudnici ne smije prenijeti u javnost.

Adil Lozo, advokat optuženog, zatražio je jučer od suda da dozvoli ekspertizu koja će osporiti dio optužnice u kojem se njegovog branjenika tereti za krivo učenje.