BiH
11

Tužilaštvo BiH: Tražit ćemo veću kaznu; Bosnićev advokat: Ovo je politički proces

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom koja je danas izrečena Huseinu Bosniću za krivična djela poticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe. S druge strane, Bosnićev advokat Adil Lozo kazao je da je ovo politički montiran proces i najavio žalbu.

"Tužilaštvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom. Kada dobijemo otpravak presude razmotrit ćemo ga i uložiti žalbu tražeći veću kaznu. Radi se o visokooperativnoj akciji 'Damask' u kojoj je učestvovao veliki broj sigurnosnih i policijskih agencija iz BiH i partnerskih zemalja. Tužilaštvo BiH je uspjelo pozivanjem svjedoka i prilaganjem dokaza dokazati krivnju optuženog za vrlo teška krivična djela javnog vrbovanja za terorističke aktivnosti i pozivanje na terorističke aktivnosti koje su rezultirale odlaskom bh. državljana na područje Sirije i njihovim priključivanjem strukturama IDIL-a koje je UN proglasio terorističkom organizacijom", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić nakon izricanja presude.

Kazao je da se radi o državljanima BiH koji učestvuju u dešavanjima koja izazivaju zgražanje i osude cijelog svijeta, te da Tužilaštvo BiH na ovaj način daje doprinos BiH globalnoj akciji u borbi protiv terorizma.

"Tužilaštvo BiH ima više drugih predmeta u kojima vodi istrage i nastavit ćemo borbu protiv odlazaka državljana BiH na strana ratišta", rekao je Grubešić.

Advokat Lozo poredio je proces protiv Bosnića sa procesima iz 1982. i 1983. godine kada se, kako je rekao, muslimanima sudilo za verbalni delikt koji je bio kvalificiran kao krivično djelo, te dodao da "danas imamo terorizam koji se dovodi u vezu s vjerom i vjerskim učenjem".

"Sutkinja ne zna dobro ni pročitati tekst dispozitiva presude u kojem ne zna reći Muhammed a.s. i Kur'an. Očito da sud nije razumio ni smisao ni dispozitiv presude, a čuli smo da se vijeće usudilo davati konstatacije da je moj branjenik pogrešno tumačio određena sveta pisma. Predmet dokazivanja nije bilo tumačenje svetih pisama, ali sada umjesto vjerskih autoriteta imamo sudije koji znaju tumačiti sveta pisma i to je zato politički proces", rekao je Lozo novinarima nakon presude.

Husein Bosnić osuđen je na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela poticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.