Sarajevo
0

FOTO / Nastavljeni radovi na izgradnji OŠ "Sedrenik"

Sarajevo-x.com
Nastavljeni su radovi na izgradnji Osnovne škole "Sedrenik", koji su bili obustavljeni zbog nedostatka novca.

Novčana sredstva za nastavak radova, u iznosu od 800.000 KM, obezbijedilo je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, početkom ove godine ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo izašao je na lice mjesta sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i obećao potrebna sredstva za izgradnju škole. Na novac se čekalo nekoliko mjeseci, a najavljuje se da će škola biti završena najdalje za pet mjeseci, koliko je rok izvođaču radova, firmi "Engra d.o.o".

Trenutno se vrši montaža spuštenih stropova sa osvjetljenjem nakon čega će se pristupiti spajanju priključaka za separatnu kanalizaciju. S obzirom da je postignut dogovor sa vlasnicima okolnih zemljišta preko kojih bi trebala prelaziti kanalizacija, ovi radovi će biti prioritet kako bi se iskop završio prije početka kiša i loših vremenskih uslova.

Nakon toga, pristupiće se radovima na uređenju fiskulturne sale koja će zasigurno biti jedna od najboljih na teritoriji općine Stari Grad. U toku su pregovori sa isporučiocem opreme s obzirom da je potrebno odrediti koja vrsta opreme će biti postavljena u sali kako bi se na vrijeme obezbijedila mjesta na koja će se postaviti.

Sredstva Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo bit će dovoljna za unutarnje radove, dok će sredstva za vanjsko uređenje i opremu biti naknadno obezbjeđena.

Projekat izgradnje škole na Sedreniku se izvodi po savremenim građevinskim i pedagoškim standardima i normativima. Škola ce imati šest učionica, ljetne učionice, biblioteku, fiskulturnu salu, prostoriju za produženi boravak djece, sanitarne blokove. Školu bi trebalo da pohada 140 učenika u jednoj smjeni, a njenom izgradnjom bit će riješen dugogodišnji problem učenika koji su na nastavu morali pješaciti do udaljenih škola.