BiH
0

Nastavljena ekshumacija na deponiji smeća u Buća Potoku

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nastavljena je ekshumacija koja je počela 22. jula na deponiji smeća u Buća Potoku u Sarajevu. Posmrtni ostaci za sada nisu pronađeni, osim nekoliko sitnih kostiju koje su pronađene tokom probnog kopanja - kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, na temelju probnog kopanja koje je trajalo više od tri mjeseca, a počelo je 22. aprila ove godine, pronađene su sitne kosti - dva pršljena i jedno rebro za koje su antropolozi utvrdili da je riječ o ljudskim kostima.

"Probno kopanje izvršeno je mašinski, a rađeno je detaljno i veoma intenzivno. Pretražen je teren dužine 80 metara, širine 55 i 30 metara dubine, dakle pretraženo je 132.000 kubika smeća. Nakon što su pronađene ljudske kosti zakazana je ekshumacija kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, a sigurno je da će trajati duže vremena", kazala je Čengić.

Dodala je da će se pretresanje smeća vršiti uporedno mašinski s tri bagera i ručno će se pregledati izvađeno smeće.

"Kosti koje su pronađene na temelju probnog kopanja prevezene su u Spomen-kosturnicu Miljevići u Lukavici i poslat će se na DNK analizu kako bi se utvrdio identitet pronađenih posmrtnih ostataka. Na ovom lokalitetu pretpostavlja se da bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u proteklom ratu", kazala je Čengić.