BiH
193

Nastavljena blokada deponije Smiljevići, Sarajevo zatrpano smećem

Piše: A. Z.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mještani sedam sarajevskih naselja jučer su blokirali deponiju Smiljevići zbog neadekvatnog odlaganja otpada, zbog čega KJKP Rad nije bio u mogućnosti odvoziti smeće. Građani blokadu nastavljaju do dolaska premijera KS, potvrđeno je za Klix.ba.

Zbog blokade sanitarne deponije Smiljevići Sarajevo je zatrpano smećem. Građani su blokirali ulaze i izlaze jučer u 6.00 sati, a blokada je nastavljena i danas, potvrdio je za Klix.ba predstavnik građana Elvedin Selimović.

"Cijelu noć smo proveli ovdje. U Smiljevićima nas je trenutno 20-ak, i u Zabrđu isto toliko. Imamo najavu da će doći premijer KS Elemedin Konaković i ostat ćemo ovdje sve do njegovog dolaska", kazao nam je Selimović.

Prema njegovim riječima, kamioni sa smećem na deponiju su posljednji put došli jučer oko 14.30 sati.

Ukoliko se blokada nastavi na ulicama Kantona Sarajevo do kraja dana će se naći preko 800 tona smeća.

"U ponedjeljak smo pokupili oko 200 tona otpada i vozila od jučer stoje natovarena i pod opterećenjem. Ne postoji mogućnost deponovanja otpada izuzev u Regionalnu deponiju Mošćanica u Zenici. Ukoliko bi Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da se otpad vozi u Zenicu, to bi bile dvije do tri ture u 24 sata", rekao nam je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Povodom nastale situacije nemogućnosti prilaska deponiji, odvoza i deponovanja otpada, najavljano okupljanje svih radnika KJKP RAD u krugu firme u 12:30 , radi informisanja o trenutnoj siutaciji i daljem toku i planu rada.

Iz KJKP Rad apeluju na građane da proizvode i odlažu što manje količine otpada kako bi se spriječilo širenje zaraza.