BiH
0

Nastavljaju se protestne šetnje Zeničana

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Blizu stotinu Zeničana danas je mirnom protestnom šetnjom ulicama Zenice, bez blokade saobraćaja, izrazilo nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze, ali i time što još uvijek nije imenovan mandatar Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Zeničani su krenuli sa Trga Alije Izetbegovića do Trga Bosne i Hercegovine odakle su trotoarom prošetali do zgrade Tužilaštva ZDK i zgrade Vlade ZDK. Blokade saobraćaja i kružnog toka kod Lamele u Zenici danas nije bilo. Kako nam je kazala Sandra Planinčić, članica vijeća Plenuma građana ZDK, na sinoćnjem plenumu je dogovoreno da blokade saobraćaja više neće biti.

"Nas 15 je pozvano u MUP da se dogovorimo u vezi sa blokadom saobraćaja. Nije nam naređeno, jer i mi smo svjesni da ta blokada jako dugo traje. Inspektori nas snimaju, a kada sam pitala zbog čega to rade, odgovorili su da to stalno rade. Ovo je ucjena ljudi koji misle svojom glavom. Ovo je prava fašistička diktatura gdje pokušavaju da ospore demokratska prava građana da se pobune protiv ovakvog režima", izjavila je Sandra.

U odnosu na protekle dane, broj Zeničana na današnjim protestima je dosta manji. Sandra je kazala kako je dogovor sa policijom izazvao bunt i pometnju te da je to razlog zbog čega je na zeničkim ulicama danas bilo manje demonstranata.

"Jučer smo imali probleme s obzirom da sam prenijela građanima kako smo se dogovorili sa MUP-om što je izazvalo bunt i pometnju. Mi ćemo sa organizatorima protesta pokušati napraviti novi način i imidž,da svi budu zadovoljni i nadam se da će biti masovniji protesti i samim tim veća posjećenost. Ovdje se radi o tome da će uskoro Zeničko proljeće i Čimburijada, sa čim se mi Zeničani ne ponosim. Naravno, načelniku i ovim ljudima u zgradi Vlade ZDK odgovaraju "čiste ulice" i zbog toga vrše jak pritisak na nas", dodala je Planinčić.

"U ponedjeljak ističe rok za imenovanje mandatara Vlade ZDK, a jučer smo razgovarali sa predstavnikom Skupštine ZDK i negdje nam je u razgovoru rekao da predstavnici nemaju namjeru da ponude mandatara, ali i dalje ćemo insistirati da oni to urade, ali oni to prebacuju na nas", poručila je Sandra.

Zeničani su po 41. put danas izašli na ulice Zenice, a poručili su da će se ova borba nastaviti i u narednom periodu.