HDZ 1990
0

Nastavak razgovora o VM BiH u drugoj polovini avgusta

SRNA
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Međustranački razgovori o kandidatu za predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara BiH bit će nastavljeni početkom druge polovine avgusta, rečeno je u utorak Srni u HDZ-u 1990.

U toj stranci ističu da su pozicije dva HDZ-a u vezi sa imenovanjem mandatara nepromijenjene.

Portparol ove stranke Veso Vegar rekao je da termin nastavka razgovora nije preciziran, ali da je neformalno dogovarano da to bude početkom druge polovine ovog mjeseca.

Vegar je istakao da su razgovori neophodni kako bi se postigla saglasnost o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Bez tih sastanaka ne može biti dogovora i Predsjedništvo BiH ne može predložiti mandatara", rekao je Vegar i dodao da Predsjedništvo ne bi trebalo da predlaže mandatara bez saglasnosti političkih partnera koji će činiti parlamentarnu većinu na nivou BiH.

    On je upozorio da bi predlaganje mandatara bez prethodno postignutog međustranačkog dogovora još jednom bilo gubljenje vremena.

    Vegar je ponovio da dva HDZ-a ne odustaju od svog stava da novi predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude iz HDZ-a BiH i da je kandidat za to mjesto Borjana Krišto.
    "To je dogovor HDZ BiH i HDZ 1990, a o raspodjeli ministarstava će biti naknadno razgovarano", zaključio je Vegar.