Željko Komšić
0

Naši vojnici u Iraku pokazali da smo ozbiljna zemlja

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je danas, uime Predsjedništva, odao priznanje pripadnicima jedinice Oružanih snaga BiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) za uspješno obavljene zadatke u mirovnoj operaciji u Iraku.

Svečanom dočeku pripadnika osme, posljednje rotacije jedinice za uništavanje NUS-a i pješadijske jedinice za osiguranje na svečanosti održanoj u kasarni Rajlovac prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, komandant EUFOR-a Stefano Castagnotto, komandant NATO štaba u BiH Richard Whitman, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, te niz drugih domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Komšić je kazao da su bh. vojnici svojim kvalitetom pokazali da smo ozbiljna i odgovorna zemlja, te da nema zadatka koji nismo u stanju izvršiti i u najsloženijim uvjetima.

Naveo je da će BiH i u budućnosti učestvovati u mirovnim misijama.

  • Zato je još veća obaveza Ministarstva odbrane i oružanih snaga u cijelini, a posebno starješinskog dijela, da se kvalitetnom obukom i kontinuiranim radom s ljudima na svim nivoima i dalje pripremimo za učešće u tim misijama, rekao je Komšić.

Bez obzira na aktuelnu globalnu ekonomsku krizu, predstavnici vlasti u BiH moraju shvatiti da ovakve oružane snage zaslužuju maksimalnu podršku i poboljšanje uvjeta života i rada u svakom pogledu.

  • Lično ću se zalagati da se budžetska izdvajanja za OSBiH podignu na potreban nivo, koji je u skladu sa zahtjevima NATO-a, jer se ni na koji način ne smije usporavati put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO savez - poručio je Komšić.

Američki ambasador u BiH Charles English rekao je kako je vlada SAD-a zahvalna bh. vojnicima za ulogu koju su odigrali kako bi pomogli da se ostvari njen cilj - jedinstven, stabilan i siguran Irak.

  • Vaša misija u Iraku i vaše aktivnosti rame uz rame sa Oružanim snagama SAD-a i oružanim snagama naših koalicionih partnera pokazale su svijetu šta su sve sposobne uraditi integrirane OSBiH. Pokazali ste vaš potencijal kao budući partner NATO-a - kazao je English.

Ocijenio je da ono što su OSBiH postigle u Iraku predstavlja dokaz šta je sve moguće uraditi u ovoj zemlji kada se ljudi dobre volje udruže, sarađuju i postižu kompromis radi općeg dobra.

Vojnicima su se obratili i ministar odbrane Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Sakib Forić, koji su prisutne zvanice izvijestili o uspješno izršenom zadatku, naglašavajući da su pritom ostvareni impresivni rezultati.