U srijedu
0

Naser Orić pred bijeljinskim tužiocem

Sarajevo-x.com
Bijeljinski okružni tužilac Nebojša Jovanović ispitat će u srijedu u Sarajevu Nasera Orića zbog osnova sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca 1992. i 1993. godine.

Orićevo saslušanje trebalo je biti obavljeno ranije, ali je problem predstavljalo odsustvo njegovog branioca. Ova istraga u bijeljinskom tužilaštvu pokrenuta je prije šest godina, mnogo prije nego što je Oriću suđeno u Haškom tribunalu. Postoje nagađanja o tome može li se Oriću suditi za nešto što je već presuđeno, ali tužilac Jovanović sakuplja podatke koji, eventualno, nisu obuhvaćeni haškom optužnicom, rekla je portparolka tužilaštva Danka Prodanović.

Ona je potvrdila da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini do sada u vezi sa istragom ratnih zločina nad srpskim stanovništvom Srebrenice i Bratunca ispitalo više lica. Prema njenim riječima, u toku je istraga u trideset predmeta ratnih zločina. Za tri mjeseca pozvali smo na saslušanje 70 lica, ali se jako mali broj njih odazvao pozivu, upozorila je ona.