BiH
810

Naša stranka: Neće vjerske grupacije uređivati šta se prikazuje u teatru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS donijela odluku o zabrani javnog prikazivanja predstave "Vaše nasilje i naše nasilje", Naša stranka je pozvala rukovodstvo MESS-a da odmah objavi prijetnje koje su primili, i dokaze upute policiji i tužilaštvu, kao i da se odmah izabere novi termin otvorenog održavanja predstave.

"Organizatori festivala moraju zajedno sa MUP-om preuzeti odgovornost i prestati podlijegati očitom političkom pritisku. Pozdravljamo građane koji su, 'na vlastitu odgovornost' kako kažu organizatori, došli da gledaju predstavu, i na ovaj način stali u odbranu slobode izražavanja i okupljanja u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju Naše stranke.

Iz NS-a dodaju kako predstava 'Vaše nasilje i naše nasilje' ne narušava zakone ove zemlje, te da u Bosni i Hercegovini neće i ne mogu vjerske grupacije uređivati šta će se prikazivati u teatru, a šta neće.

"Očekujemo brzu reakciju policije i tužilaštva u procesuiranju onih koji prijeteći gledateljima Festivala krše zakone ove zemlje. Odgovornost je vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i rukovodstva MESS-a, kao festivala koji pretenduje da bude platforma za razvoj alternativnog i eksperimentalnog teatra, te kao bastiona slobode govora i izražavanja, da se odupre pritiscima koji posljednjih dana stižu na njihovu adresu.

Samo otpor strahu će biti dokaz da su dorasli zadatku koji im je javnost povjerila. Ne pristajemo na ovakvu vrstu pritiska. Ukoliko smo kao društvo spremni padati na ovako malim testovima tolerancije i uvažavanja kulture, postavlja se pitanje šta će se dogoditi kada pred nas stignu teži ispiti. Pozivamo rukovodstvo MESS-a da vrše svoju dužnost te odbrane festival koji je opstao u ratu, ali je očito pod opsadom u miru, te pozivamo MUP KS da demonstrira da su u stanju obavljati svoj posao", zaključuje se u saopćenju.