Koalicija "Povjerenje"
273

Narod i pravda i Stranka penzionera pozvali vladu FBiH da sistematski pomogne penzionerima

F. H.
Koalicija „Povjerenje“ koju čine Narod i Pravda i Stranka penzionera/umirovljenika pozvala je Vladu Federacije BiH da donese set sistemskih mjera za pomoć građanima, posebno penzionerima, usljed vala inflacije i poskupljenja.

Iz Koalicije „Povjerenje“ ističu kako su potpuno izostale sistemske mjere kojima bi se građanima, posebno socijalno najosjetljivijim grupama, među kojima su i penzioneri, sistemski pomoglo u vrijeme enormnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Svjedočimo da su posebno poskupjele osnovne životne namirnice, energenti, komunalne usluge i slično što naročito pogađa najosjetljivije grupe građana među kojima su i penzioneri. Mjere Vlade Federacije su nedostatne i skoro neprimjetne te je očigledno da Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem nije ni pokušala sistemski pomoći penzionerima“, navodi se u saopćenju Koalicije Povjerenje.

Iz Naroda i Pravde i Stranke penzionera/umirovljenika kao primjer takvog odnosa navode isplate jednokratne pomoći od stotinu maraka.

"Prema zvaničnim podacima institucija FBiH, ukupna inflacija je iznad 15 posto, dok su osnovne životne potrebe poskupjele za više od 20 posto. To znači da penzioner koji je u ovo doba prošle godine imao penziju 400 KM, u isto vrijeme ove godine realno na raspolaganju ima iznos od 300 KM. Kada se pogleda ukupno povećanje penzija u 2022. godini od 11 posto i vanredna pomoć od 100 KM jednostavno se dođe do računice da Vlada Federacije nije pokrila ni polovinu poskupljenja, a kamoli da je popravila položaj penzionera", poručuju iz ove koalicije.

Optužili su i vladajuću koaliciju SDA-HDZ-SNSD odbila sve prijedloge opozicije o sistemskim mjerama kao što su ukidanje akciza na gorivo ili pak smanjenje poreza na osnovne namirnice, a podjela jednokratnih pomoći građanima tek je jeftini predizborni

trik.

"S obzirom na rast cijene energenata, Vlada Federacije BiH mora izaći sa konkretnom strategijom kako da se pomogne najugroženijim kategorijama, posebno penzionerima sa najnižom penzijom. Također, smatramo da postoji osnov za dodatni rast penzija, kao i za dodatnu vanrednu pomoć onim penzionerima koji primaju najnižu penziju“, stoji na kraju saopćenja.