Dolazi policija iz Brisela
0

Naredne sedmice razgovori o azilantima iz BiH

Sarajevo-x.com
Informacija da je povećan broj azilanata iz BiH u Belgiji alarmila je domaću javnost. Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić potvrdio je da bezvizni režim za BiH nije ugrožen. Ipak, iduće sedmice vodit će se razgovori o ovom problemu.

O problemu azilanata iz BiH, ali i državljana Srbije i Makedoniji koji se u Belgiji predstavljaju kao državljani BiH, govorit će se naredne sedmice.

Kako je objavila Federalna televizija, naredne sedmice počinju međudržavni razgovori. Delegacija iz BiH odlazi u Brisel, a policija iz Brisela doći će u Sarajevo.

Podsjetimo, prošle sedmice objavljena je informacija da je ugrožen bezvizni režim za BiH zbog povećanog broja azilanata iz naše zemlje u Belgiji. U razgovoru za portal Sarajevo-x.com Dautbašić je demantovao tu informaciju istakavši da nikakvo zvanično upozorenje nije stiglo iz Brisela i da bezvizni režim za bh. građane nije ugrožen.

"Prema našim podacima, od uvođenja bezviznog režima za naše građane, u zemljama EU pojavilo se oko 400 lažnih azilanata koji su državljani BiH. Problem je međutim što ih se u posljednjih mjesec samo u Belgiji pojavilo 70, zbog čega ćemo poduzeti mjere prevencije, pojačati kontrolu na granici, dok će policija svakako ispitati ko je tim ljudima rekao da ih u Belgiji čeka blagostanje", istakao je on, dodavši da se veliki broj lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije (već se spominje brojka od 40.000) predstavljaju kao bh. državljani nakon što unište svoje dokumente.