BiH
0

Narcisi za bolje sutra u Goraždu: Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke organizirale uličnu prodaju

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser“ organiziralo je u Goraždu uličnu prodaju narcisa kako bi obezbjedili sredstva za liječenje svojih oboljelih članica.

Akciju koju tradicionalno organizuju na Trgu branilaca grada simbolično su nazvale "Narcisi za bolje sutra“. Građani Goražda, kao i obično su dali doprinos pokazujući humanost i solidarnost.

"I ove godine organizirali smo akciju koja ima višestruke poruke i važnost, a svakako je značajno da na ovaj način želimo podizati svijest o potrebi prevencije oboljenja i skrenuti pažnju najšire javnosti na ove probleme. Naravno, želimo i razvijati svijest o solidarnosti među ljudima", kazala je ovom prilikom Aida Šalo, predsjednica Udruženja "Biser“.

Narcisi su simbol nade i buđenja života, ističu članice Bisera a svojim aktivnostima nastoje podići svijest o raku dojke i educirati žene o važnosti pregleda. U tome su im pomogli i volonteri lokalnih timova Asocijacije srednjoškolaca u BiH i organizacije "No hate" koji su po simboličnoj cijeni prodavali cvijetove narcisa i dijelili edukativni materijal temeljen na prevenciji i bolesti raka. Prikupljena sredstva biće upotrijebljena za liječenje oboljelih članica "Bisera“.

"Nažalost, bolest je prisutna i među nama i zato nam je svaka pa i ova podrška naših sugrađanki i sugrađana veoma važna“, kazala je Jasmina Balić, članica "Bisera“

Okupljene u još jednoj zajedničkoj akciji i danas su se sjetile preminule predsjednice udruženja Seje Bavčić koja je, kažu, sebe zauvijek ugradila u "Biser“ ali i Goražde.