Nema povrijeđenih
16

Nakon zemljotresa kod Gruda: Odron stijene ugrozio porodičnu kuću

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Potres jačine 4,5 stepeni po Richteru koji je pogodio Hercegovinu oko 10:30 sati svega sedam kilometara od Gruda, izazvao je paniku među stanovništvom, a u mjestu Grudsko vrilo je odron stijene ugrozio jednu porodičnu kuću, potvrđeno je za Klix.ba.
Načelnik Civilne zaštitite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović nam kaže da su nadležne službe zabilježile više paničnih poziva građa, ali kako naglašava, što je najvažnije prema prvim informacijama nema povrijeđenih osoba.

"Imamo poziva, panika je među ljudima, u nekoliko škola je nastava prekinuti te su učenici i nastavnici napustili objekte, jer je zaista zemljotres bio snažan. Ali sad se stanje već stabilizovalo i nadležne službe su u obilasku terena, nakon čega ćemo znati više informacija" , kazao je Martinović za Klix.ba.

Podsjetimo oko 10:30 sati registrovan je jak zemljotres, sedam kilometara od Gruda i 39 kilometara od Mostara.

Prema Evropsko-mediteransko seizmološkom centru (EMSC) zemljotres je bio 4,5 stepeni po Richteru na dubini od osam kilometara.

Zemljotres je trajao je 10-15 sekundi, a pored Gruda, osjetio se i u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju i širem području Hercegovine.