BiH
0

Nakon pucnjave: Predavanje o maloljetničkoj delikvenciji u Trećoj gimnaziji

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Inicirana nedavnim tragičnim događajem kada je pucnjem iz pištolja na Vilsonovom šetalištu ranjen učenik Treće gimnazije Sarajevo danas je ta škola pokrenula trodnevno predavanje za učenike i nastavnike posvećeno maloljetničkoj delikvenciji.

Predavanja će biti realizirana uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a i Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a te u saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe KS-a, JU Disciplinskim centrom za maloljetnike, MUP-om KS-a te Komisijom za mlade Općine Novo Sarajevo.

Kako je potvrdila za Agenciju Fena direktorica Treće gimnazije Emina Avdagić, današnje predavanje učenicima održali su predstavnici Disciplinskog centra za maloljetnike KS-a.

Predavanje je bilo iznimno posjećeno te je amfiteatar škole bio do posljednjeg mjesta popunjen učenicima, nastavnicima i roditeljima kojima su podijeljene i brojne brošure i odgovarajuća literatura.

Avdagić navodi da su predstavnici spomenutog Centra na vrlo prihvatljiv i razumljiv način učenike podsjetili na njihova prava i dužnosti, ali i sve opasnosti te posljedice delikventnog ponašanja. Predočen im je put maloljetnika nakon što uđu u različite kriminogene aktivnosti.

Učenike je zanimalo mnogo detalja te su postavljali brojna pitanja o tome koja je uloga roditelja u takvim situacijama, kakvi su zatvori za maloljetnike i šta se s njima tamo dešava i koje ustanove mogu pomoći mladima da izađu iz različitih problematičnih društava ili kriminalnih situacija.

U ovoj školi učenike sutra u 13.00 sati očekuje predavanje predstavnika MUP-a KS-a i Komisije za mlade Općine Novo Sarajevo, a tema će biti "Opasnost i oružje".