BiH
1

Nakon Dačića, u Sarajevu i Stefanović

Anadolija
Nakon jučerašnje posjete predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović posjetit će u drugoj polovici februara Bosnu i Hercegovinu (BiH), saznaje agencija Anadolija (AA).

Prema saznanjima agencije Anadolija, posjeta će se najvjerovatnije dogoditi 19. februara ove godine. Stefanović će najprije boraviti u Sarajevu, nakon čega će, kako je planirano, posjetiti i Banju Luku.

Tema razgovora bit će bilateralni odnosi dvije zemlje, parlamentarna saradnja i druga otvorena pitanja.

U Srbiji se sve više govori o intenziviranju bilateralnih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, što vodi i relaksaciji ukupnih odnosa u regionu. Ovakve nastupe, kako se procjenjuje, mogao bi uskoro pozdraviti i Bruxelles.

Predsjednik Skupštine Srbije i jedan od vodećih ljudi Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović je u avgustu prošle godine izazvao skandal kada je tokom posjete predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića Beogradu taj bh. entitet u više navrata nazivao ''državom'' i ''zemljom'', što je izazvalo ogorčenje u službenom Sarajevu.

Reagirao je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Bećirović koji je uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije "protestujući zbog njegovog stava da je Republika Srpska država". To je dovelo do krize državne vlasti u BiH, jer su potom smjenu Bećirovića tražili predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).