BiH
12

Nakon četiri godine bijega: Tužilaštvu se predao Emir Fetić, osumnjičeni za pucnjavu u centru Zenice

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz prisustvo advokata danas se predao Emir Fetić, osumnjičeni za pucnjavu u kojoj je ubijen Zeničanin Amer Pivić koji je u bijegu bio od 2012. godine.

Fetić je ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo pokušaja ubistva, nakon čega je lišen slobode.

Emir Fetić je u bijegu od zeničke policije bio od večeri pucnjave, a nekoliko dana nakon događaja saopćene su informacije da je napustio Bosnu i Hercegovinu te se uputio u Njemačku. Informacije da je u Njemačkoj potvrđene su tek prije nekoliko mjeseci kada je uspio pobjeći njemačkoj policiji.

On je danas uz prisustvo svog advokata dobrovoljno došao u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona gdje se predao.

Za Fetićem su bile raspisane tri potjernice, uključujući i međunarodne, a njemačka policija ga je u julu pokušala uhapsiti u planskoj akciji prilikom izlaska iz zgrade. Međutim Fetić je uspio sjesti u auto koji je naknadno zaustavljen, a iz kojeg je on uspješno pobjegao.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona 3. oktobra 2012. godine objavila je fotografiju osumnjičenog Emira Fetića koji se dovodi u vezu s pucnjavom u centru Zenice 22. septembra 2012. godine kada je ubijen slučajni prolaznik Zeničanin Amer Pivić, a tri osobe su ranjene.

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je optužbi Jasmina Nezića i Damira Bašanovića koji su učestvovali u pucnjavi, a koje je Kantonalni sud u Zenici osudio na pet godina i deset mjeseci zatvora. Nakon žalbi, presuda je ukinuta zbog nedovoljnog broja dokaza. Bašanović i Nezić u pritvoru su boravili više od dvije i po godine.