BiH
64

Amer Pivić danas bi slavio 22. rođendan, a ubica još nije dobio svoju kaznu

Piše: Klix.ba
Sa dženaze Ameru Piviću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa dženaze Ameru Piviću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zeničanin Amer Pivić koji je 22. septembra 2012. godine na autobuskom stajalištu u Zenici ubijen od zalutalog metka iz revolveraškog obračuna danas je trebao slaviti 22. rođendan. Njegov ubica još uvijek nije pronađen, osumnjičeni su pušteni, a pravda je na čekanju.

Amer je 22. septembra 2012. godine na autobuskoj stanici čekao autobus kako bi otišao kući svojim roditeljima, koji ga te večeri nisu dočekali. Tokom revolveraškog napada na lokalitetu Stara pijaca u kojem je učestvovalo više osoba, Amer je smrtno stradao od zalutalog metka, ni kriv ni dužan. Više od tri godine poslije, Amerova porodica još uvijek traga za ubicom, a akteri obračuna u centru Zenice pušteni su na slobodu. U razgovoru za Klix.ba Amerov brat Damir je kazao kako njemu nije cilj ništa drugo osim da se nekome ne ponovi ono što se njemu i njegovoj porodici dogodilo.

"Vrhovni sud je izrekao što je izrekao i ja tu nemam šta reći. Samo posebno mi je zanimljiva potjernica za petog osumnjičenog čije ime ne želim ni spominjati, a ja tu potjernicu nikad nisam vidio. Ovo ne radim zbog svog brata, njega više nema i ne mogu ga vratiti, ali želim da na ovaj način, prisjećanjem, skrenem pažnju da se nekome slično ne dogodi", kazao je Damir.

Nakon pucnjave na Staroj pijaci uhapšeni su Damir Bašanović i Jasmin Nezić koji su u prvom postupku bili osuđeni na po pet godina i deset mjeseci zatvora, ali nakon žalbe, Vrhovni sud ih je oslobodio. Učesnici druge skupine koja je učestvovala u revolveraškom obračunu, Goran Popović i Džemal Mahmić osuđeni su, ali ne zbog Amerove smrti. Svoju kaznu su odslužili i sada su na slobodi.

Peti osumnjičeni, za kojim je raspisana potjernica, Emir Fetić se prema nezvaničnim informacijama nalazi u Njemačkoj.

"Još uvijek se ne zna iz čijeg je pištolja ubijen Amer. Zanimljivo je da nema tog oružja, ima metak ima sve, ali nema oružja. Ja nisam u mogućnosti da se borim za pravdu jer ne živim u Zenici, ali mama je htjela ići do Ambasade Njemačke i tražiti od njih da se pronađe i peti osumnjičeni. Prijatelji i kolege mi govore da znaju gdje se nalazi u Njemačkoj, u policiji su govori da prislušuju pozive, da su ga pratili i slično. Jednostavno, da žele mogli bi ga uhapsiti za nekoliko sati, ali mislim da tu ima debela politička pozadina kao i iza potjernice koju nisam nikad vidio", zaključio je Damir.

Amera su prijatelji i poznanici opisali kao uzornog mladića koji je svojim radom pomagao svojoj porodici dok je bio živ. Na mjestu njegove pogibije, postavljena je staklena spomen-ploča, a više stotina Zeničana se svake godine okupi na tom mjestu i oda počast nevino stradalom mladiću.