Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Naknadna odluka u slučaju Đukić

Sarajevo-x.com
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na prvostepenu presudu kojom je Novak Đukić osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora zbog granatiranja Tuzle u maju 1995. godine.

Tužilaštvo BiH se žalilo na visinu kazne ističući kako bi Đukić trebao biti osuđen “na kaznu zatvora u dužem trajanju”, dok je Odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude zbog “povreda odredbi krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Sud će odluku donijeti naknadno, objavio je Birn Justice report.

Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe (TG) Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 2009. je osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle iz topova 130 mm, kada je na tuzlanskoj Kapiji stradala 71 osoba, a više od 150 je ranjeno.

Istom presudom je oslobođen krivnje da je tri dana poslije također naredio granatiranje Tuzle.

“Razmatrajući prvostepenu presudu, Tužilaštvo dolazi do zaključka da je Sud trebao Đukiću izreći znatno veću kaznu. Sud je trebao razmotriti jačinu posljedica, jer je tom prilikom stradala 71 osoba. Također, smatramo da je stepen krivične odgovornosti optuženog veliki s obzirom da je on lično naredio da se ispali projektil na naseljeni dio grada”, kazao je tužilac Mirko Lečić obrazlažući prijedlog Tužilaštva.

Nebojša Pantić, branilac optuženog, ocijenio je ovaj prijedlog “neosnovanim”, te zatražio da Sud poništi prvostepenu presudu i odredi ponovno suđenje, dok je sam Đukić kazao da je dispozitiv prvostepene presude “paušalan, proizvoljan i neutemeljen”.

“Kao čovjek i otac, želim izraziti dužno poštovanje prema nastradalim i roditeljima žrtava, koji imaju pravo na istinu, kao i ja i moja porodica. Laži neće donijeti mir. Žao mi je što se zlo desilo među našim narodima, ali istina je jedini način ka pomirenju. Ako ne bude istine, mrtvi će nas proganjati, a istina je da ovo nedjelo nije moje”, kazao je Đukić.

Odbrana je uz žalbu na prvostepenu presudu podnijela i zahtjev da Apelaciono vijeće ukine pritvor Đukiću, ali je sudija Dragomir Vukoje, predsjedavajući Vijeća, odbio ovaj zahtjev.

Đukić se u pritvoru nalazi od novembra 2007. godine.