Komentari (58)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
nemojte pretjerivat znam iz iskustva da je u Tuzli centar za srce spasio mnoge zivote bio bogat ili ne, a ako imas uputnicu iz bolnice neces ni platit nikako
Nazalost samo za one koji imaju dovoljno EUR
Svaka cast KCUS-u,ali moram se sloziti da se nisu morali takmiciti da naprave bolji centar nego u tuzli,nego su mogli nesto odvojiti za neurologiju,fizikalnu...sasvim nebitno....ali treba napraviti kompletnu drzavu,a ne dijeliti je na ovaj nacin....
Ko je narodu ugodio, taj se nije rodio. Umjesto da podrzimo svaki pomak vezan za zdravstvo, za grad, mi naravno sve moramo popljuvati. I onda se, kao, cudimo sto nema nikakvog progresa na gradskom i drzavnom nivou. Mozda smo to i zasluzili? Iskrene cestitke Sarajevu, Centru za srce, kao i cjelokupnom kadru, a one koji samo sire negativitet neka sram bude!
I ja bi mu seku,mamu,tatu,brata isto valjo dje treba i kud ne treba ha ja mora da je neki naucnik jer pametuje otoliko i njega bi povalio ha ja
Za vase obvavjestenje racunarima se bavim jos od Comodora 64 internetom jos od doba BBS-a. Sto se tice patenata tu ste u pravu a kupili su ih zbog usaglasavanja.Vasa prica je bila prvo da nema Dragera skoro pa ni na Balkanu a sada pricate da nemaju tu funkciju.Sto se tice prikljucama DIN i mini jack o tome ne znam mnogo ali sam pricao o opremi i softwerskoj strani price.Inace vrlo dobro sam upucen u softwersku stranu medicinskog softwarea jer se bavim njegovim razvojem i odrzavanjem tipa PACS itd.Sonde i hardwerska kompatibilnost se u danasnje vrijeme rjesava sa multitasking switchevima.
alo voleo da se valjas ostavi covjeku broj telefona da te kontaktira mozda ti kaze gdje mu je sestra pa da te upozna sa njom mislim ja bih tako da sam mangup kao ti
Pojma nemate gospodine u klinickom centru su samo aparati drager primus kojih ima 17 ukupno i niti jedan nema to sto vi kazete a sto se tice standarda i tu takodjer nemate pojma jer je drager odkupio od siemensa monitoring i sada pravi monitore po njihovoj licenci a sa GE nema niti jedne kompatibilnosti u invazivnom mjerenju pritiska, samo su usaglaseni standardi oko spo2 (nelcor, masimo senzori) mjerenja cak ni sonde za temperaturu nisu sa istim prikljucima itd.. da neduzim neznate vjerujte mi. nisam govorio o software podrsci nego o kompatibilnosti prikljucaka odnosno adaptera... GE ima jedan modul na koji se kopcaju svi senzori koji nije ni slican dragerovom multimed podu koji se tako zove. dalje nebih da pricam jer vidim da vi guglate a ja inace koristim yahoo jos od 96 godine ;)
Svima na znanje ,ja bi voleo sa tvojom sekom da se valjam po tom krevetu s\'o pricas o njemu da si upucen, ša kaeš na to,ha?
Moja je supruga primljena na posao bez ijednog dinara ,a sto se tice ove klinike svaka im cast jer je u Tuzli preskupo lezao sam tamo.
ako predate za kateterizaciju u Centru za srce Sarajevo doce te na red za godinu dana a ako predate u Centar za Tuzlu doce te na red odmah :)
Ocigledno niste upuceni u desavanja Drager postoji (radiologija) imaju ga cak i u angiosali sa C lukom e sad sto se Vi malo prosurfali internetom pa se pravite vazni vasa stvar a o HD ultrazvuku i ostalim pojedinostima o kojima pricate ne zelim ni da pricam.Hermes informacioni sistem je jedan od najboljih na svijetu i sam sustav integrator.Kompatibilnost izmedju Dragera i General electricsa kao i Philips medical solution i Siemensa postoji od 2006 . kad je stavljen jedinstven uniformat komunikacije. Jos morate malo googlati po internetu a na Vasu suplju vise ne odgovaram.
Pa da, nakupilo se para što uzimaju od bijede, pa na toj klinici niko nije stalno zaposlen,svakih 6 mjeseci mijenjaju osoblje, prave ljudima prekide po godinu dana i onda nije ni čudo kada pogriješe ili kad daju pogrešne terapije i slično...džaba savremenost kada nema sposobnih...ali Farisu Gavrankapetanoviću je najbitnije da se on slika...voli se insan slikati to jer čudo, al časni doktore...zaboravio si jednu stvar : kad \'\'onaj odozgo\'\' počne kusur vračati za sve aferime koje si nakupio...UH...najeb\'o si brate :-)))
Gospodine nemate vi pojma aparat od Dagera koji vi pominjete sa automatskom spricom nema niti jedan u BiH a možda i šire. Ovaj aparat sa slike je Primus i nema tu opciju a aparat Zeus je taj koji ima tu opciju, monitori tj. invazini monitoring Dragera i General El nisu kompatibilni još jedan u nizu vaših kikseva, na prespajanje sa jednog na drugi sistem trajalo bi i do 15min... Znaci sljedece kada pacijen ima na sebi invazino mjerenje pritiska koje najbitnije od svega mora imati isto to mjerenje u toku transporta kao i u intenzivnoj njezi e sada da bi se to prebacilo sa jednog na drugi monitoring bez 15 min je nemoguce :( jedino da vi kao veliki poznavalac to uradite za te jadne ljude hehe sve sami strucnjaci, jaki teoreticari otidjite pa pomozite ljudima koji imaju problem te ima napravite kakav adapter da to traje par sec... molim vas nemojte vise o ovim sistemima i HD rezolucijama i ostalim bezvezarijama jer je to jedno smece koje je apsolutno nepotrebno. radilo se i bez tih bezve
Gospodine opet pricate nebuloze.Kao prvo ima ocitanje intravenskog anestetika preko automatske šprice Draeger ( druga se koristi i za angiografiju).Svi monitori su zaduzeni za odredjeni dio opreme a mogu se preko centralnog management sustava da integrisu u jedan tako da Vasa prica da je jedan zaduzen za sve ne stoji. Sama povezanost intezivne i sala nije problem jer sam sustav je integrisan u PACS sustav tako da sustavi ne moraju da budu u tom vidu kompatibilni vec samo informacije medjusobno moraju da budu dostupne.Operacije se snimaju i automatski se pravi skica tj animacija operacije koja se onda pohranuje na HDD kao i na sekundarnu backup lokaciju. Nemojte vise da pisete nebuloze koje ne razumijete.
Bil \'ti sta popushio?
Gospodine ovaj što misli da ne priča gluposti :) , jedan monitor ima ocitanja kako kazete elektronska EKG, SPO2, NBP, temp. također ima ocitanje invazivnog pritiska, može se pratiti koncentracija inhalatornog anestetika co2 koncentracija kisika itd ali ne i intravenskog anestetika. Moze se mjeriti sve dubina anestezije itd samo sto toga nema u ovim salama. E sada me interesuje kad jedan monitor sve to radi sta rade ostali :). Mislim da je u pitanju kic a ne funkcionalnost pa to je jako mala sala za toliki broj plafonskih stiva i monitora. Da svaki monitor sluzi za mjerenje jednog parametra opet bi imali par slobodnih za playstation i mozda kako covjek kaze Ipod :). Kompatibilnost opreme ma daj.... vec imaju problem sa monitoringom ovaj u salama nije kompatibilan sa onim u intenzivnoj njezi trebalo bi 15minuta vemena da se pacijent sa jednog monitora prebaci na drugi... to vam je trenuti problem g.upuceni