Višedecenijski projekat
0

Najviši evropski standardi u sarajevskom Centru za srce

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Faris Gavrankapetanović potvrdio je danas da će u petak biti zvanično otvoren Centar za srce - Klinika za kardiohirurgiju koji je smješten na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka KCUS-a.

Centar za srce ima pet operacionih sala, intenzivnu njegu s 12 kreveta i stacionarno zbrinjavanje pacijenata s 24 kreveta.

Gavrankapetanović je na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom to okarakterizirao kao višedecenijski projekat od izuzetne važnosti i naglasio da je u njegovu izgradnju i opremanje uloženo oko 14 miliona dolara iz kredita Saudijskog fonda za razvoj, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a angažirao oko 20 miliona KM.

Zadovoljan realizacijom tog projekta resorni kantonalni ministar Zlatko Vuković izrazio je nadu da će to biti podsticaj za nastavak radova na Centralnog medicinskog bloka.

Direktor Hirurških disciplina Mustafa Hiroš ističe da je u Centru za srce moguće riješiti sve kardiohirurške slučajeve, a posebno je značajno poštivanje tzv. zlatnog sata kad se u sat vremena mora uraditi intervencija da bi pacijentu bio spašen život i omogući mu se kvalitetan nastavak života.

Direktor Centra za srce Mirsad Kacila naglasio je da visoko specifične operacije na srcu vrše domaći kardiohirurški timovi, te invanzivno kardiološki specijalisti koji sa svojim timom samostalno obavljaju intervencije iz oblasti invanzivne kardiologije uključujući i akutna stanja u kardiologiji. Dosad je (u starim prostorima) urađen 1.031 akutni slučaj.

On je naglasio da je napornim radom i angažmanom više institucija otvorena ta moderna zdravstvena ustanova koja zadovoljava najviše evropske standarde u liječenju najsloženijih bolesti na srcu uz visoko specifične procedure i kratko zadržavanje u bolnici, te izbjegavanje traume kod pacijenta.

Kao jedan od glavnih ciljeva označeno je smanjenje liste čekanja pacijenata koji trebaju taj tretman, a osim pacijenata iz BiH u toj ustanovi zbrinjavat će se i pacijenti iz regije.

Na zvanično otvaranje Centra za srce pozvani su i stručnjaci iz oblasti kardiohirurgije iz inozemstva koji su doprinijeli edukaciji i obuci ovdašnjeg kadra.