Provjere još traju
574

Najviše lažnih diploma u sarajevskim komunalnim preduzećima

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izvršena je provjera diploma za skoro 4.300 od 28.700 uposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, a za 50 diploma su utvrđene nepravilnosti.

Ovo je u izjavi za Klix.ba potvrdio šef kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić. Istakao je da su do sada najveći broj lažnih diploma imali uposleni u komunalnim preduzećima te da je veliki broj diploma pronađen kod osoba koje su direktori.

"Najveći broj krivotvorenih diploma je u komunalnoj privredi. Međutim, mnogo takvih diploma, visokoškolskih, je kod osoba koje su direktori", rekao je Kafedžić.

Ukazao je na to da je podneseno 30 krivičnih prijava. Smatra da je 50 diploma za koje su utvrđene nepravilnosti veliki broj s obzirom na broj izvršenih provjera te očekuje da će taj broj rasti.

"Ako se rast broja nepravilnosti nastavi ovom dinamikom, onda će biti nekoliko stotina krivotvorenih isprava u Kantonu Sarajevo", ocijenio je.

Kafedžića smo pitali da li ovakve diplome imaju i pojedini uposleni u visokoškolskim ustanovama.

"Vjerujte da ima svega, da ne detaljišem, jer s tužilaštvom vrlo ozbiljno radimo na ovim predmetima. Zbog toga ima i mnogo razočarenja", odgovorio je.

Istakao je da je bilo otpora među pojedinim institucijama i preduzećima kada je Ured tražio potrebne informacije, ali u smislu da se npr. jedna kantonalna institucija, kako je naveo, žalila Agenciji za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine smatrajući da se time ugrožavaju lični podaci.

Prema Kafedžićevim riječima, obaveza je da institucije i preduzeća sarađuju s Uredom po ovom pitanju te nije riječ o ugrožavanju ličnih podataka. Prethodni stav je argumentirao činjenicom da usposlenima u javnom sektoru platu osiguravaju građani.

Na pitanje da li može reći koje komunalno preduzeće prednjači po broju krivotvorenih diploma, kazao je da to ne može reći da ne bi bile ugrožene pokrenute istražne radnje.

Napominjemo, riječ je o provjeri diploma radnika u institucijama i preduzećima kojima upravlja Kanton Sarajevo.