BiH
0

Najveći broj azilanata u Njemačkoj iz Srbije

FENA
Broj podnositelja političkog azila u Njemačkoj u oktobru je blago porastao u odnosu na septembar, ali je u usporedbi s prošlom godinom taj broj i dalje u padu, a najveći broj azilanata i dalje dolazi iz Srbije, saopćilo je u srijedu njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

U oktobru je 227 građana Srbije podnijelo zahtjev za političkim azilom iza kojih slijede građani Iraka sa 189 te Turske s 149 podnositelja zahtjeva.

I u godišnjem ukupnom broju podnositelja zahtjeva za političkim azilom se, sa 2.834 podnositelja, na prvom mjestu nalaze građani Srbije i Crne Gore te građani Srbije (nastale nakon odvajanja Crne Gore), javila je Hina.

Prema podacima za 2005. godinu od ukupnog broja podnositelja zahtjeva za političkim azilom s putovnicom Srbije i Crne Gore samo 2 posto njih se izjasnilo kao Srbi dok se kod 98 posto radilo o pripadnicima nacionalnih manjina, većinom Roma i Albanaca.

Ministarstvo je saopćilo da se usprkos blagom porastu u odnosu na septembar i dalje bilježi trend pada broja podnositelja zahtjeva za političkim azilom. Tako je u oktobru ove godine zabilježeno 27 posto podnositelja manje nego u istom razdoblju prošle godine. Time je nastavljen trend kontinuiranog pada započet početkom desetljeća.

Pad broja podnositelja zahtjeva za političkim azilom može se povezati i s postroženim zakonu o azilu. Tako od ukupnog broja zahtjeva samo oko 1 posto biva riješeno pozitivno.