Osman Topčagić, ambasador pri EU
0

"Najveća kazna nam je zaostajanje za regijom"

Razgovarao: Adis Karadža
Osman Topčagić
Osman Topčagić
I Francuska je, kao posljednja zemlja članica Evropske unije, 22. decembra ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, nakon čega bi trebala uslijediti njegova notifikacija u Vijeću Evropske unije. Sa ambasadorom naše zemlje pri EU Osmanom Topčagićem razgovarali smo o mogućnostima odgađanja notifikacije, neizvršavanju obaveza iz privremenog sporazuma, posljedicama po BiH...

Francuska je ratifikovala SSP sa BiH kao posljednja, 27. država članica Evropske unije. Koji su naredni koraci tijela Evropske unije da bi SSP stupio na snagu i kada bi se to moglo desiti?

Nakon što je Francuska provela ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, Vijeće Evropske unije (donosi zakonodavne odluke u EU i zaključuje ugovore sa trećim državama) trebalo bi donijeti odluku o stupanju na snagu SSP-a. Odluka o tome bi potom izašla prvog dana drugog mjeseca nakon donošenja odluke. Ne bih špekulisao kada bi se to moglo desiti.

Postoje li prepreke i mogućnost da Vijeće Evropske unije ne donese odluku o notifikaciji SSP-a sa našom zemljom?

Vijeće Evropske unije odlučivat će o prijedlogu Evropske komisije, a radna tijela tog organa imat će pred sobom prijedlog odluke. Uobičajeno je da se takav prijedlog posmatra kao tehničko pitanje, ali nama prepreku predstavlja odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić - Finci, a ljudska prava predstavljaju bitan element SSP-a pa bi to mogao postati politički kriterij pri donošenju odluke Vijeća EU.

Naša zemlja nije ispunjavala ni sve uslove iz privremenog sporazuma. Koji su bile sporne obaveze koje BiH nije ispunjavala?

Tu je situacija poznata. Riječ je prije svega o donošenju zakona o državnoj pomoći i formiranju agencije za provedbu tog zakona za što je rok bio 1. jula prošle godine. Naravno, tu je i slučaj Sejdić - Finci, a, evo, uspješno smo riješili pitanje uvoza automobila, teretnih vozila, autobusa i guma starijih od sedam godina što je bila obaveza iz SSP-a.

Kakve su poruke zvaničnika EU iz Brisela kada je ovaj slučaj u pitanju?

Poruke iz Brisela su vrlo jasne i one se odnose na dosljedno ispunjavanje obaveza prema Evropskoj uniji, pokretanje reformskog procesa i formiranje organa vlasti koji će moći na sebe preuzeti obavezu o ispunjavanju svega što je kao zadatak postavljeno pred našu zemlju kako bi mogli podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Da li Evropska unija ima mehanizme za sankcionisanje naše zemlje zbog neprovođenja obaveza iz SSP-a i kakve BiH posljedice može snositi?

Evropska unija ima na raspolaganju različite instrumente, ali je nama najveća kazna što ne možemo podnijeti aplikaciju. Mi zaostajemo za regijom i to je najveća moguća posljedica koju možemo trpiti.