Međunarodna izložba inovacija
0

Najveća godišnja nagrada bh. inovatoru

FENA
Izložba inovacija, Foto: IENA
Izložba inovacija, Foto: IENA
Najveća godišnja nagrada Evropskog udruženja inovatora, plaketa i diploma „Leonardo da Vinči“ uručena je livanjskom inovatoru Josipu Biliću (za „vertikalnu turbinu na vjetar sa dva rotora“) na svečanosti proglašenja laureta 60. međunarodne izložbe inovacija IENA održanoj u Nuernbergu.

Bilić je dobio i zlatnu medalju međunarodnog žirija, čiji je stalni član i Banjalučanin Mladen Karić, potpredsjednik Asocijacije inovatora BiH.

Glavna konstrukcijska novina Bilićeve turbine ogleda se u tome što se oba rotora nalaze na istoj osovini, jedan iznad drugog, ali se vrte u suprotnim smjerovima. Najviše zbog toga, ali i drugih jedinstvenih tehničkih detalja, ova vjetroturbina donosi brojne prednosti u poređenju s postojećim turbinama na eolski pogon, među ostalim jer prihvata veću količinu vjetra i samim tim daje veću količinu energije.

Osnovci-inovatori Milan Milinković iz Banje Luke (radni sto na rasklapanje) i Dževad Dedić iz Gradačca (mašina za šišanje, s usisivačem) dobili su bronzane medalje.

Dedićeva nastavnica tehničkog obrazovanja Alma Sadić nagrađena je srebrenom medaljom za plastičnu bočicu koja omogućava brže i kvalitetnije farbanje kose i pruža mogućnost da korisnici samostalno sebi boje kosu.

Bronzane medalje dobili su tuzlanski istraživači Fikret Alić (rashladnik elektronskih uređaja), kao i Omer Musić i Muradif Memić (ekspanzioni anker za privremeno ili stalno osiguranje podzemnih prostorija).

Takve medalje dobili su i Banjalučanka Radmila Drobić (ergonomska radna stolica), Enes Hodžić, Sarajevo (sigurnosni automobilski zračni jastuci), Ejub Karadžić, Prijedor („reciklator“ gasova nastalih sagorijevanjem raznih goriva), Rusmir Mustajbegović, Bugojno (brava bez ključa) i Sašenko Sadiković, Ljubuški (bušenje na dubinama većim od 12 km).

"U vremenu u kojem naši inovatori zadivljuju svijet svojim djelima dovedeno je u pitanje opstanak njihovog udruženja", navodi predsjednik Asocijacije inovatora BiH Hajrudin Šuman.

Ovoj asocijaciji gotovo u potpunosti izostala je podrška iz budžetskih izvora (s izuzetkom Ministarstva civilnih poslova BiH) i prijeti joj gašenje.

Inače, udruženje je za 15 godina postojanja sakupilo i svijetu ponudilo više od 300 inovacija (300 potencijalnih razvojnih projekata) svojih članova, a više od 40 inovacija, koje su izumili članovi AIBiH, pretvoreno je u tržišni proizvod.