Internet - Sloboda bez granica?
0

Najogavniji komentari na tekstove dolaze van BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Učesnici seminara „Internet - Sloboda bez granica“ u organizaciji fondacije Konrad Adenauer i Institucije Media Plan pozitivnim su ocijenili inicijativu Vijeća za štampu da se internet portali uključe u rad ove institucije za samoregulaciju medija.

Ulaskom u Vijeće za štampu, uticajni internet portali i zvanično bi se obavezali da će poštivati Kodeks za štampu te će nositi markicu koja će označavati da se radi o portalu koji je član ovog samoregulacionog tijela. Iako mnogi portali i njihovi novinari, kao što je slučaj i sa našim portalom, svakako poštuju Kodeks za štampu, ulaskom portala u VZŠ dovešće se više reda u rad internet portala, ali će se napraviti i jasna distinkcija od portala koji ne žele poštovati Kodeks. Tako će i čitaoci odmah moći znati da ukoliko su na portalu koji je nositelj markice VZŠ, prate vijesti u skladu sa Kodeksom, te da imaju tijelo kojem mogu uputiti pritužbu ukoliko primijete povrede Kodeksa.

Na seminaru je govoreno o činjenici da je Internet u BiH posljednjih godina doživio naglu ekspanziju, pa je od 2002. godine kada je bilo tek četiri odsto korisnika, taj broj do 2009. godine „skočio“ na 37 odsto korisnika. Među korisnicima Interneta u BiH, njih 89 odsto spada u mlađu populaciju od 18 do 29 godina.

Mnogo govora bilo je i o komentarima na tekstove na internet portalima, a predstavnici mnogih portala složili su se da imaju jednak problem s kojim se susreću, a to je jezik mržnje u komentarima i nihovo praćenje, te kontroverzu između činjenice da je ideal Interneta upravo sloboda izražavanja, i činjenice da je jednostavno neophodno uvoditi neku vrstu cenzure kada je riječ o komentarima koji nemaju direktne veze sa temom članka, ili pak na najbrutalniji način vrijeđaju druge čitaoce na vjerskoj, nacionalnoj ili etničkoj osnovi.

Iznoseći iskustva s komentarima, skoro svi su kazali da su primijetili da najogavniji zabilježeni komentari dolaze od korisnika koji ne žive u BiH, te da su česti slučajevi da iste osobe pod različitim nadimcima vode diskusiju sami sa sobom i tako dižu tenzije, ili se pak javljaju na sve teme predstavljajući se kao pripadnici različitih skupina i vrijeđaju druge samo kako bi isprovocirali reakcije.