BiH
12

Najmanje četiri imena iz BiH: Jedan dio Panamskih dokumenata od sutra dostupan javnosti

Piše: I. P.
U ponedjeljak u 20 sati na zvaničnoj stranici Međunarodnog konzorcija novinara-istražitelja konačno će biti objavljen dio zloglasnih Panamskih dokumenata.

"U ponedjeljak u 20 sati po našem vremenu ICIJ će objaviti bazu podataka sa 200.000 imena osoba i firmi, uz eventualne dodatne podatke kao i imena nekih dioničara. Ipak, interni dokumenti i emailovi neće biti objavljeni", rekla je za Klix.ba Miranda Patrucić iz bh. odjela OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Reporting Project) koji zajedno sa ICIJ-em učestvuje u medijskom pokriću Panamskih dokumenata.

Upravo zbog činjenice da određeni dokumenti ipak neće biti objavljeni, puna lista dioničara i drugih informacija neće biti dostupna.

Sama potraga kroz objavljenu bazu podataka bit će jednostavna uz pomoć ključnih riječi kao što su imena država, prezimena ljudi, firmi i slično. Jedini problem je, opet, što se u strukturisanom dijelu objavljenih podataka ne nalaze sva imena vezana za Panama dokumente.

Podsjećamo, Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja (ICIJ) došao je do više od 11 miliona dokumenata vezanih za transakcije u i iz offshore kompanija koje su se vršile u posljednjih 40 godina.

Prema riječima Mirande Patrucić iz bh. odjela OCCRP-a među 200.000 imena naći će se najmanje četiri iz Bosne i Hercegovine.

Ipak, to ne znači da su vezu sa offshore kompanijama imale samo četiri osobe ili četiri kompanije iz BiH. Četiri imena su rezultat prvobitne pretrage koristeći ključne riječi kao što je "bosnia", dok će za detaljnije pretraživanje trebati znatno više vremena.

Podsjećamo, veliki broj svjetskih lidera, vlasnika privatnih kompanija i saradnika našao se na crnom spisku potencijalno najvećeg finansijskog skandala posljednjih godina koji nosi naziv "Panamski dokumenti" ili "Panama papers".

Riječ je o globalnom istraživačkom poduhvatu nekoliko stotina novinara koji za cilj imaju razotrkivanje sakrivenog svijeta bankovnih računa u državama koje uživaju porezne olakšice ili u kojima se poreske obaveze vlro lako izbjegavaju.

Koristeći informacije i dokumente koje su istražiteljima uručili neimenovani "zvizdači", došlo se do imena pojedinaca i kompanija koji su svoje tajne bankovne račune koristili za vođenje organizovanog kriminala i drugih zabranjenih radnji.