BiH
364

Najbolji interpretatori ilahija nastupali u Zenici na predramazanskom koncertu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici u subotu navečer održan je predramazanski koncert "U susret ramazanu" kojeg je organizovao Medžlis islamske zajednice Zenica u saradnji sa Muftilukom zeničkim.

Zenička publika protekle noći imala je priliku osjetiti duh posebnog mjeseca muslimana ramazana koji će nastupiti 17. juna sa prvom teravijom, dok je 18. juni prvi dan posta. U sklopu koncerta nastupali su brojni horski sastavi te solo izvođači.

Koncert duhovne muzike otvorio je hafiz Aziz Alili koji je proučio Ašere, a potom je uslijedio turski perfromans u vokalno-instrumentalnom sastavu od 25 učesnika. Kao solo izvođači nastupili su Zanin Berbić, Mensura Bajraktarević, Aziz Alili, Ahmed Alili, Amila Alibegović, Armin Muzaferija, Orhan Ćakmak i Burhan Šaban i Nadira Delić, dok su u horskim izvedbama nastupili "En-Nahl", "Šapat srca", "Sejfullah" i "Preporod".

Koncertu je prisustvovao zamjenik reisu-l-leme Husein ef. Smajić, zenički muftija Ejub ef. Dautović te brojne druge ličnosti iz političkog i vjerskog života Zenice. Dautović je u svojoj poruci pozvao sve ljude na humanost i solidarnost te da iz svoga života izbace mržnju i neljudskost.