BiH
0

Najavljeni protesti u povodu optužnica za Dobrovoljačku

FENA
Patriotska liga Bosne i Hercegovine i druge temeljne boračke organizacije najavile su danas organiziranje mirnih protesta za 27. maj u 12 sati u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića (bivša Dobrovoljačka), ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH (bivša komanda 2. vojne oblasti tadašnje JNA), da bi još jednom upozorili na neutemeljenost pokretanja Interpolove potjernice u "slučaju Dobrovoljačka".

Ovo je odlučeno danas na sastanku u Sarajevu kojem su, uz predstavnike Patriotske lige BiH prisustvovali i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida BiH (SRVIBiH), Organizatora otpora BiH, Saveza logoraša BiH, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Saveza RVI - paraplegičara FBiH, Saveza demobiliziranih boraca FBiH, Udruženja odreda "Bosna" i "Zelenih beretki BiH".

Kako je na sastanku potcrtano, zakazani mirni protest bit će, istovremeno, skup upozorenja svima onima koji nasrću na BiH i onima u BiH "koji spavaju, a ne izvršavaju vlastite obaveze".

Predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib istaknuo je u izjavi za medije da, raspisivanjem međunarodne potjernice putem Interpola, Srbija želi "posijati" nesigurnost za 250.000 bh. građana koji su stali u odbranu zemlje, destabilizirati BiH i stvoriti osjećaj beznađa, te getoizirati i radikalizirati Bošnjake i pokušati promijeniti karakter rata 1992.-1995. godine.

Iznoseći usaglašene stavove boračkih organizacija, Hebib je kazao da su pobrojane ocjene suštinski razlozi podizanja optužnice u slučaju Dobrovoljačka, "kao i optužnica koje još nisu objavljene".

Stoga, branitelji BiH traže od međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a u prvom redu od visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka, da se aktivno uključe u povlačenje Interpolove potjernice koju su dostavili srbijanski organi vlasti.

Istovremeno, zatraženo je da nadležne institucije BiH osiguraju maksimalnu sigurnost bh. građanima, "kako pogoršana sigurnosna situacija ne bi izazvala neželjene posljedice".

U tom kontekstu, predstavnici boračkih organizacija uputit će protest organima bh. pravosuđa zbog šutnje i izostanka reakcije u okviru vlastitih zakonskih obaveza.

Predstavnici boračkih organizacija smatraju da je država BiH isključivo nadležna za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji i po domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Kako je rečeno, BiH je otvorena za saradnju sa susjednim državama i međunarodnom zajednicom u razmjeni informacija, a radi ažurnosti, transparentnosti i efikasnosti u istragama i suđenjima povezanim s ratnim zločinima.

Bh. branitelji podsjećaju da BiH blisko sarađuje s Haškim tribunalom (ICTY) te kako je Rimskim sporazumom - Pravilima puta definirano ko i na koji način ima pravo podizanja optužnice, odnosno procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Stav boračkih organizacija je da bi nadležne bh. institucije trebale preispitati odnose s R Srbijom, odnosno ulogu ambasadora te zemlje u BiH.

Nadalje, bh. branitelji se pitaju "zašto je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u Beogradu, te s kim i u čije ime obavlja konsultacije u situaciji narušene sigurnosne situacije u BiH".